Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Zmanjšajte velikost PowerPoint datoteke

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Naučili se bomo, kako lahko na enostaven način zmanjšamo velikost datoteke predstavitve, ustvarjene v programu PowerPoint.
 
 
1
 
 

Če želite prihraniti prostor na pogonu trdega diska ali zmanjšati čas prenosov s spletnih mest ali pošiljanja po elektronski pošti, potem bo ta lekcija prava za vas.

Najprej je treba vedeti, da tekst v PowerPoint datoteki zasede zelo malo oz. skoraj nič prostora.

Ravno obratno pa velja za slike, ki zasedejo zelo veliko prostora. Zato se bomo v tej lekciji osredotočili predvsem na slike, saj so tu prihranki največji.

 
 
2
 
 

Za začetek odpremo PowerPoint predstavitev, v kateri se nahajajo tudi slike.

Sam sem kot primer ustvaril novo predstavitev, v katero sem dal kratek tekst ter 10 slik, ki sem jih posnel z mojim fotografskim aparatom.

 
 
3
 
 

Najprej z levim miškinim gumbom kliknemo na poljubno sliko v naši predstavitvi, da označimo sliko.

 
 
4
 
 

Zgoraj desno se sedaj prikaže nov meni Orodja za slike / Oblika.

Sedaj izberemo ta meni.

 
 
 
 
 
5
 
 

Prikažejo se nam nove možnosti za nastavljanje lastnosti slik.

Izberemo opcijo Stisni slike.

 
 
6
 
 

Odpre se nam novo pogovorno okno.

Možnosti Uporabi samo za izbrane slike pustimo neoznačeno, saj bo tako stiskanje veljalo za vse datoteke v predstavitvi.

Sedaj kliknemo še gumb Možnosti.

 
 
7
 
 

Pojavijo se nam možnosti za nastavitev stiskanja.

Sedaj se lahko poigramo z možnostmi za Ciljni izhod.

Priporočam, da izberete vrednost Zaslon, lahko pa tudi izberete vrednost E-pošta, saj bo tudi v tem primeru kvaliteta ostala še dokaj dobra.

Sedaj samo še dvakrat kliknemo gumb V redu, da potrdimo našo izbiro in postopek stiskanja je končan.

 
 
8
 
 

Kot rezultat lahko na sliki vidite moje rezultate predstavljenega postopka.

PPT1.pptx je originalna datoteka, ki vsebuje 10 slik.

PPT2.pptx predstavlja izbrano opcijo Tiskanje, kjer ni prišlo do omembe vrednega zmanjšanja velikosti.

Pri datoteki PPT3.pptx sem uporabil opcijo Zaslon in tu že lahko vidimo, da se je velikost datoteke zmanjšala skoraj za 6x.

V datoteki PPT4.pptx pa sem izbral opcijo E-pošta in tu je bil prihranek na prostoru že 10-kraten.

Seveda pa je dejanska stopnja stiskanja odvisna od vaše predstavitvene datoteke, zato lahko dobite tudi nekoliko drugačne rezultate.

 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
23.10.2018, 21:03
Najlepša ti hvala za to razlago.
Že dolgo sem se ubadala s tem, kako lahko nekateri pošiljajo po 50 odlično ostrih fotografij v PPT.
Zdaj vem.
Super.
 
 
 
 
23.10.2018, 21:24
Pozdravljen !

Zdaj sem poskušala preskusiti nasvet in se mi je ustavilo.
Danes smo naložili PPT office 365 in pri tvoji predlagani opciji orodja za slike / oblika tu ni možnosti stisni slike, temveč se prikaže le opcija nadomestno besedilo.
Kje bi torej našla opcijo stisni slike ?
Hvala za morebitno pomoč.
 
 
 
 
24.10.2018, 9:34
Kot je opisano: Ko klikneš (leva tipka miške)na sliko, se ti na kotih slike pokažejo krogci in oznake. V tem primeru (verjetno) zgoraj v orodni vrstici vidiš na novo zavihek Orodja za sliko,pod njim Oblika in skrajno levo Popravki, Barva,Umetniški učinki ter Stisni sliko, Spremeni sliko, Ponastavi sliko. Če ti teh zadnjih napisov Stisni, Spremeni, Ponastavi nimaš vidnih, poglej v Popravki, kjer imaš gotovo kvadratno oznako, majhna ikona slike in štiri puščice v kotih le-te, ki kažejo v sredinsko točko ikone. To pomeni stiskanje slike. Upam, da najdeš.
Drugače si pomagaj tako, da pri aktivnem Power Pointu uporabiš pomoč zanj s tipko F1 ali v Google vtipkaš npr. Zmanjšanje velikosti datoteke slike v Microsoft Office
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!