Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

3D stena fotografij ali videoposnetkov

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  V lekciji boste videli, kako lahko na enostaven način ustvarite zanimivo foto/video galerijo, ki je ne rabite spreminjati in prilagajati, ko dodajate ali odstranjujete slike ali videe iz te galerije.
 
 
1
 
 
Pojdite na naslednjo spletno stran: http://www.cooliris.com/yoursite/express/builder/.

Ali pa pojdite na domačo stran Cooliris, kjer miško postavite na zavihek For your site in izberete Cooliris Express, nato pa tukaj kliknete na velik gumb Create your own 3D wall!
 
 
2
 
 
Izberite vir, kjer se vaše fotografije ali videi nahajajo.

Na voljo so različne storitve: Flickr, Picasa, YouTube, Facebook ali RSS viri.

Glede na to kateri vir boste izbrali se spodaj pokažejo različne možnosti, preko katerih se dodajo fotografije ali videi iz določene storitve. Jaz sem izbral storitev Picasa, zato bo v naslednjem koraku prikazano, kako se doda fotografije iz Picasinih spletnih albumov.

Verjetno ne boste imeli težav z dodajanjem vsebine, če boste izbrali drug vir, saj je vse obrazloženo in dokaj podobno. V primeru težav pa se seveda lahko obrnete na forum.
 
 
3
 
 
Odprite spletni album, kjer imate fotografije, ki jih želite dodati v 3D steno. Kopirajte URL povezavo in jo prilepite v polje Album page in kliknite na gumb OK.

Počakajte, da se fotografije pojavijo na desni strani s predogledom vaše 3D stene. Če ste prilepili pravo povezavo, ne bi smelo trajati predolgo.

V polju Show pictures, pa vam priporočam da pustite privzeto nastavitev from a specific album in tako zagotovite, da bodo v 3D steni zgolj fotografije z vašega albuma.

Ko ste uspešno dodali vaše fotografije ali videe, kliknite na gumb Customize za prilagajanje 3D stene v naslednjem koraku.
 
 
4
 
 
V polje Wall name vpišite naslov 3D stene, ki ne rabi biti enak, kot je album iz katerega fotografije ste vzeli. Z drsnikom Number of rows izbirate koliko vrstic fotografij ali videov želite na vaši 3D steni.

Še malo nižje, pod zavihkom Themes si lahko izberete poljubno temo oz. ozadje 3D stene, ki bo vidno za slikami ali videi.
 
 
 
 
 
5
 
 
Pod zavihkom Advanced Options pa imate na voljo nekaj naprednejših nastavitev.

V polju Background Color lahko določite popolnoma poljubno barvo ozadja 3D stene. V polju Selected Item Color lahko izberete barvo, ki bo prikazana kot obroba izbranih elementov. Če želite pa lahko za ozadje dodate kar neko sliko.

To storite tako, da v polje Background Image URL prilepite URL povezavo do želene slike. Spodaj pa lahko prilagajate še, katere kontrole oz. možnosti želite omogočiti v vaši 3D steni:
  • Share Buttons - gumba za deljenje v Facebooku in Twitterju
  • Search Button - gumb s poljem za iskanje po 3D steni
  • Show Tutorial - prikaz pomoči in nasvetov za uporabo 3D stene
  • Opaque Toolbar - prikaz prosojne vrstice na dnu, kjer so gumbi
 
 
6
 
 
Po končanem prilaganju 3D stene, spodaj kliknite na gumb Publish, za objavo stene. V naslednjem koraku se odpre pojavno okence, ki vam ponuja, da se prijavite s Facebookovim ali Googlovim računom. Če tega ne želite lahko preprosto kliknete na Continue without login ali na okrogel gumb X v levem zgornjem kotu.

Na voljo je veliko različnih storitev, kamor lahko vašo steno objavite.

V nadaljevanju bo prikazano, kako jo objavite na lastno spletno stran preko embed kode.
 
 
7
 
 
Kliknite v polje Embed code, da se koda samodejno kopira. V primeru, da se ne, kliknite še na gumb Copy.

 
 
8
 
 
Odprite program za izdelovanje spletnih strani (Dreamweaver). Ustvarite nov HTML dokument (File/New/Blank Page/HTML in klik na gumb Create).
 
 
9
 
 
Z desno miškino tipko kliknite v dokument, kjer želite imeti 3D steno in izberite Insert HTML..., ter v polje, ki se pojavi, prilepite prej kopirano embed kodo vaše Cooliris Express stene. Nato pritisnite tipko Enter, za potrditev vstavljanje kode.

V dokumentu bi se moralo pojaviti nekakšno polje, kjer naj bi ta 3D stena bila.
 
 
10
 
 
Nato dokument le še shranite (File/Save, odpre se okno z Raziskovalcem, kjer vpišete poljubno ime datoteke, izberete mesto shranjevanja in kliknete na gumb Shrani) ...
 
 
11
 
 
... in ga odprite v brskalniku za ogled vaše 3D stene.

Primer 3D stene, ki sem ga ustvaril v tej lekciji, si lahko ogledate tukaj.

Če vam je Cooliris všeč, si ga lahko namestite tudi v obliki razširitve za brskalnik za zanimivejše brskanje po fotografijah, videih in drugih zadevah po svetovnem spletu ali lastnem računalniku;
Podpira vse večje brskalnike: Firefox, Safari, Internet Explorer in Chrome
 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
29.12.2010, 19:18
Zelo uporaben program!
 
 
 
 
9.5.2011, 18:22
meni pa delajo težave pri dodajanju videa, oziroma ne najdem kje se doda video
 
 
 
 
9.5.2011, 19:18
Videe lahko dodaš preko YouTuba, tako da v 2. koraku v lekciji izbereš YouTube.Nato pa v zgornjem spustnem seznamu izbereš Keyword search, vpišeš iskalni niz in imaš potem na steni zadetke za ta iskani niz.Lahko pa v spustnem seznamu izbereš From a user in v polje vpišeš ime uporabnika (tukaj lahko potem izbereš katere njegove videe želiš, tiste, ki jih je sam naložil, dodal med priljubljene ...) ...


... ali From a channel in v polje vpišeš ime kanala.Da bi imel fotografije in videe na eni 3D steni, pa mislim da ne bo šlo, saj lahko na eno steno dodaš samo vsebino iz enega vira.


spremenil: Matej V. (9.5.2011 ob 19.19.31)
 
 
 
 
17.5.2011, 15:03
V Dreamweaverju CS3 ne najdem opcije Insert HTML...
 
 
 
 
17.5.2011, 15:08
V dreamweaverju moraš iti na pogled kode (View source) in nato na določeno mesto vstaviti kodo. Če imaš še prazen dokument in si neizkušen, samo pazi, da kodo vstaviš med <body> in </body>.
 
 
 
 
17.5.2011, 15:26
HVALA - zjola
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!