Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Kako je zebra dobila proge?

  Rudyard Kipling, znan po otroški knjigi o džungli, bi lahko znal razložiti, kako je leopard dobil pege in kamela grbo, vendar pa nikoli ni znal pojasniti zebrinih prog.
 

Nova študija, ki so jo izvedli na Švedski univerzi Lund, bi morda lahko pojasnila zebrine proge z dejanskimi podatki. Vzorec črne in bele barve namreč odbija svetlobo na način, ki zebri omogoča izogniti se boleznim, ki jih prinašajo muhe. Lačne muhe morda niso edine živali, ki so omogočile razvoj zebrinih vzorcev, vendar pa nove ugotovitve lahko privedejo do novih strategij za obrambo živali in celo ljudi, ki jim insekti grenijo življenje.Skupaj živimo že tako dolgo časa, pa vzorcem nismo nikoli posvečali veliko pozornosti in bi nam danes ugotovitve lahko veliko pomagale pri boju proti nadležnemu mrčesu. Znanstveniki špekulirajo o namembnosti  zebrinih prog že od devetnajstega stoletja naprej, ko je Charles Darwin kritiziral teorijo, da so proge namenjene skrivanju v visoki travi.

Zebre imajo raje odprte savane in jim v tem primeru pri kamuflaži proge ne pomagajo kaj dosti. Obstaja tudi teorija, ki naj bi bile proge obramba pred levi, ker naj bi jim onemogočala izbiro med posamezniki ali pa da naj bi vzorci po neki teoriji omogočali vrtinčenje zraka, s katerim se zebre hladijo.Na madžarski kmetiji so recimo naredili nekaj tedensko raziskavo in zbirali mrčes, ki so jih privlačile tamkajšnje živali. Po pričakovanjih je zelo malo muh pristalo na belih površinah, med tem, ko so temnejše živali bile oblegane v precej večjem številu. Zanimivo je tudi, da progaste živali privlačijo žuželke ravno tako malo kot živali v belih barvah. Pri raziskavah so šli tako daleč, da so celo primerjali zebre z različnimi širinami črnih črt in ugotovili, da bolj kot so široke črne črte, bolj privlačijo mrčes.


 
Komentiraj
 
 
 
 
 
10.2.2012, 10:09
Ha,ha...pa tudi ni pojasnjeno ali je zebra črna z belimi progami ali bela s črnimi.....
 
 
 
 
10.2.2012, 12:59
marjanko:
Ha,ha...pa tudi ni pojasnjeno ali je zebra črna z belimi progami ali bela s črnimi.....

Bela s črnimi progami je, to pa je znano
 
 
 
 
10.2.2012, 20:54
jp..bela s črnimi je.....kako tega ne veš?
 
 
 
 
12.2.2012, 10:26
Kaj češ, jaz sem s kmetov, pa poznam samo domeče živali....v zoo pa mi ni hotela povedati...ha,ha
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!