Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Zakaj pitje alkohola povzroča dehidracijo?

  Ljudje proizvajamo in uživamo alkohol že tisočletja in ga uporabljamo za marsikatere stvari v življenju, med drugim tudi za socialni lubrikant.
 

Zanimiva tekočina, ki jo ljudje uporabljamo za gorivo, uničevanje insektov in še marsikaj drugega, danes pa v večini primerov ob druženju. Kljub temu se skozi čas preveliko uživanje alkohola pozna tudi na našem zdravju, kot je na primer ciroza jeter ali pa sladkorna bolezen.

Kratkoročno pa alkohol na ljudi učinkuje z pretiranim uriniranjem, čeprav še ni dokončno pojasnjeno na kakšen način vpliva nanj. Je pa znano, da pivo vsebuje okoli 95 odstotkov vode in samo pet odstotkov alkohola in jetra pretvorijo tistih pet odstotkov alkohola v približno enako maso vode ter nekaj ogljikovega dioksida.Če boste na primer spili 200 mililitrov piva, bo zato končni rezultat tudi 200 mililitrov vode. Vendar pa ne boste urinirali samo 200 mililitrov tekočine ampak kar 320 mililitrov. Alkohol bo namreč v vašem telesu spodbudil dodatnih 120 mililitrov urina in sedaj nas zanima, od kod pride teh dodatnih 120 mililitrov?  Da bi bolje razumeli kaj se dogaja, je dobro poznati nekaj osnov o našem telesu in vplivu alkohola nanj.

Telo nameni posebno pozornost alkoholu, majhni molekuli, ki se zelo hitro prebije skozi stene črevesja v naš krvni obtok in nato v možgane. In v primeru, če tehtate 60 kilogramov, boste ob uživanju alkohola ustvarili okoli 60 mililitrov urina vsako uro. Ljudje statistično gledano najraje pijemo alkohol v deset-gramskih količinah, kar predstavlja približno okoli 12.5 mililitrov tekočine. Torej vsak kozarec piva, vina, žgane pijače predstavlja 10 gramov alkohola, ta pa posega v naš mehanizem, ki uravnava vodo v našem telesu.Še malenkost o anatomiji in psihologiji. V možganih se nahaja majhna žleza, ki se imenuje hipofiza in je razdeljena na tri dele, sprednji, srednji in zadnji raženj. Eden od hormonov, ki jih zadnji raženj proizvaja, se imenuje antidiuretični hormon in ima pri uravnavanju izločanja vode skozi ledvice ključno vlogo.

Predstavljajte si, da ste resnično dehidrirani. To pomeni, da je količina vode v telesu nizka, stopnja soli pa ostaja enaka. V naših telesih so detektorji, ki zaznavajo razmerje vode in soli v telesu ter v primeru dehidracije telo pošlje signal na zadnji del hipofize, ki začne izčrpavanje prej omenjenega hormona. Njegova naloga pa je ravno preprečevanje uriniranja, saj mora telesu zagotoviti zadostno količino vode.Pri uživanju alkohola pa se zgodi ravno drugače, saj ta zmanjša število antidiuretičnih hormonov in posledično poveča uriniranje. Vsak kozarec alkohola tako prisili ledvice, da proizvedejo dodatnih 120 mililitrov, namesto normalnih 60-80 mililitrov urina na uro.

V tem primeru si boste rekli, zakaj ob uživanju alkohola ne bi kompenzirali z povečanim pitjem vode? Na žalost ne gre tako enostavno, saj se bo večina vode še naprej izločila med uriniranjem in na koncu boste ostali še vedno dehidrirani.


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!