Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Pravilno polnjenje baterije prenosnika ali telefona

  V tokratni, nekoliko bolj teoretični lekciji, bomo spoznali, na kakšen način lahko zagotovimo dolgo uporabo baterije našega prenosnika ali mobilnega telefona.
 
 
1
 
 

Zaradi različnih tipov baterij z različnimi lastnostmi se danes pojavlja precej netočnosti, kakšna je idealna uporaba baterije.

Včasih so se v prenosnikih in mobilnih telefonih uporabljale baterije tipa Ni-Cd ter kaseneje Ni-Mh, v današnjih napravah pa večinoma srečamo samo še baterije tipa Li-Ion.

V splošnem bi morala baterija obdržati približno 80 procentov začetne kapacitete po 1.000 ciklih.

Pri tem je potrebno poudariti, da en cikel ne predstavlja nujno eno popolno izpraznitev baterije, ampak se kot en cikel štejeta tudi dve izpraznitvi do 50%.

V naslednjih korakih je predstavljeno nekaj primerov uporabe z razlago, kako to vpliva na samo življenjsko dobo baterije.

 
 
2
 
 

Popolno praznjenje baterije in polnjenje do konca

Ena izmed najslabših stvari, ki jih lahko naredite, je, da ob vsaki uporabi baterijo izpraznite do konca. Za starejše tipe baterij je to res bilo priporočljivo, za današnje baterije tipa Li-Ion pa to ne velja več.

Za samo baterijo je precej večji šok, če se baterija popolnoma izprazni, saj je v izpraznjenem stanju in pri njenem polnjenju pod precej večjo obremenitvijo.

Izjemoma se priporoča občasno praznjenje baterije do konca zaradi same kalibracije baterije, vendar pa je to potrebno storiti zelo redko.

 
 
3
 
 

Venomer polna baterija

V praksi tudi ta rešitev ni dobra, ker ima venomer polna baterija prav tako negativne posledice in bo baterija sčasoma izgubila del svoje kapacitete.

V kolikor imate prenosnik venomer priklopljen na napajanje, je priporočljivo, da nekaj časa pred koncem dela izklopite prenosnik iz napajanja, da se vsaj delno izprazni.

 
 
4
 
 

Shranjevanje baterije

Nekateri uporabljajo rešitev, da je prenosnik na napajanju, sama baterija pa ni vstavljena v prenosnik

V splošnem je ta praksa relativno dobra, vendar pa je pri tem zelo pomembno, da je baterija ustrezno shranjena.

Idealna napolnjenost za daljše shranjevanje je pri približno 30-50% napolnjenosti baterije, shranjena na hladnem.

Treba je tudi vedeti, da se baterija, tudi če se ne uporablja, počasi prazni, približno 5-10% na mesec.

Če se baterija zelo dolgo ne uporablja in se izprazni pod določeno mejo, potem se lahko uniči, zato je sem ter tja obvezno občasno polnjenje.

 
 
5
 
 

Negativni vplivi na baterijo

Eden izmed najbolj negativnih vplivov na stanje baterije predstavlja temperatura. Na žalost baterije delujejo znotraj prenosnikov ali telefonov in so tako že po naravi v toplem okolju in tu se kaj dosti ne da narediti.

Kar lahko storimo, je, da se izogibamo postavitvi naprave na sonce, kar velja predvsem za mobilne telefone.

Naslednji izmed negativnih vplivov na stanje baterije je tudi hitro praznjenje baterije v kratkem času. Večja obremenitev naprave v kratkem času ravno tako zmanjšuje življenjsko dobo baterije, vendar pa je glede na ostale dejavnike ta vpliv že precej manjši.

 
 
6
 
 

Najboljša praksa uporabe

V praksi se izkaže, da je še najbolj uporaben nasvet za dolgo življenjsko dobo baterije ta, da baterijo povsem normalno uporabljamo.

Pri tem samo pazimo, da napolnjenost baterije nikoli ne pade pod 30%, nobene škode pa ni, če jo damo polniti že pred tem.

Na ta način bom enostavno zagotovili dolgo življenjsko dobo naše baterije.


 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
1.12.2012, 10:54
dobra lekcija 5/5
 
 
 
 
22.4.2014, 18:30
všeč mi je
 
 
 
 
15.7.2014, 21:37
Kako pa je z Litij-polimer (Li-Po) baterijami?
 
 
 
 
16.7.2014, 13:23
Li-Po baterije so zelo podobne Li-Ion baterijam. Elektrolit je v obeh primerih isti. Razlika je edino, kako je elektrolit v bateriji shranjen.

Tako da za njih velja isto, kot je napisano za Li-Ion baterije.


spremenjeno: podtalje (16.7.2014, 13:23)
 
 
 
 
16.7.2014, 15:48
To velja tudi za prvo oziroma prvih nekaj poljenj?
 
 
 
 
17.7.2014, 7:05
Da, to velja tudi za prvo polnjenje.

Včasih je bilo res potrebno, da si opravil prvo dolgo polnjenje, pri današnjih baterijah pa za to ni več potrebe. Ko prvič priklopiš baterijo in se napolni, jo lahko normalno uporabljaš.


spremenjeno: podtalje (17.7.2014, 7:06)
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!