Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Ali uporabljate 32-bitni ali 64-bitni operacijski sistem

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Velikokrat najdemo programe, ki od nas zahtevajo informacijo, ali uporabljamo 32-bitni ali 64-bitni sistem. Tokrat bomo spoznali tri načine, kako lahko to hitro preverimo.
 
 
1
 
 

32-bitni operacijski sistemi imajo določene omejitve, od katerih je za uporabnike najbolj važna ta, da lahko v normalnih pogojih izkoristijo največ 4GB pomnilnika.

Drug razlog za uporabo 64-bitnega operacijskega sistema pa je, da bodo 64-bitne aplikacije običajno delovale nekoliko hitreje od istih, 32-bitnih.

Da ugotovimo, katero verzijo uporabljamo, najlažje preverimo, če kliknemo Start gumb in nato z desnim miškinim gumbom kliknemo na Računalnik ter izberemo Lastnosti.

 
 
2
 
 

Odpre se nam okno z informacijami o našem računalniku.

Pod postavko Vrsta sistema najdemo izpisano, ali uporabljamo 32-bitni ali 64-bitni operacijski sistem.


 
 
3
 
 

Obstajajo pa še tudi drugi načini, kako pridobimo zgoraj omenjeno informacijo.

Še eden izmed bolj enostavnih načinov je, da v Raziskovalcu odpremo C disk.

V kolikor se v njem nahaja mapa Programske Datoteke (x86), potem uporabljamo 64-bitni sistem.

V kolikor te mape ni, pa uporabljamo 32-bitni sistem.

 
 
4
 
 

Tretji način za preverjanje pa bo prišel prav malo bolj naprednim uporabnikom.

Odpremo cmd ter vpišemo ukaz
echo %PROCESSOR_ARCHITECTURE%

V kolikor je odgovor AMD64, potem uporabljamo 64-bitni sistem, v kolikor pa je odgovor x86, pa uporabljamo 32-bitni sistem.


 
 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!