Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Reformacija

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Obdobje reformacije je za Slovence zelo pomembno, saj postanemo pismeni, dobimo prve knjige, tiskarne in knjižnico.
 
 
1
 
 
V katerem stoletju se je začela reformacija oziroma preureditev rimskokatoliške Cerkve v Evropi? 
 
2
 
 
Kdo pa je bil glavni začetnik, ki je 31. oktobra leta 1517 cerkvi pokazal liste s 95 tezami, s katerimi je obsojal bogatenje cerkve in ostale reči? 
 
3
 
 
Martin Luter je od Cerkve zahteval, da naj bo revna in preprosta, da se ne sme postavljati nad državo, bil je proti čaščenju svetnikov ter, da mora vsak vernik brati Sveto pismo v katerem jeziku? 
 
4
 
 
Katere dežele pa je reformacija najprej zajela? 
 
5
 
 
Kateri del Evrope je reformacije kasneje najbolj zajela? 
 
6
 
 
Reformaciji so se pridružili vsi družbeni sloji. Kateri sloj pa je bil takrat zelo slab?


 
 
7
 
 
Za Slovenijo zelo pomemben človek, saj je leta 1550 napisal prvo slovensko knjigo in nato še črkopis?


 
 
8
 
 
Kdo pa je leta 1584 prevedel Sveto pismo iz nemškega v slovenski jezik?


 
 
9
 
 
Sicer je obdobje reformacije prineslo vojne in imamo danes zaradi tega na severu protestante, na jugu pa katoličane. Kdaj se je reformacija večinoma končala?


 
 
10
 
 
Rimskokatoliška cerkev se je zaradi reformacije preuredila in so večino reformističnih knjig uničili. Kako imenujemo to obdobje, ko so začeli preganjati protestante? 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!