Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Navijanje Intel procesorja

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Na MSI matični plošči bomo navili oziroma overclockali procesor Intel Core i5 iz 3.4GHz na 4.4GHz.
 
 
1
 
 

Navili ali "overclockali" bomo procesor Intel Core i5 4670K iz 3.4GHz and 4.4GHz, na MSI Z87 matični plošči.

Prvi pogoj za navijanje je, da imate ustrezen procesor, ki ima na koncu oznako K, kar pomeni, da ima odklenjen množilnik.

V prvem koraku bomo najprej ponovno zagnali naš računalnik in takoj ob zagonu pritisnili tipko katera vas bo namesto v Windows, preusmerila v BIOS.

Vsaka matična plošča ima drugačno tipko. Ponavadi je to tipka Del ali ena od tipk med F8 in F12.

Prosim upoštevajte, da navijanje procesorja brez ustreznega hlajenja ni priporočeno in lahko trajno poškoduje vaše komponente!

 
 
2
 
 

Ko pridemo v BIOS, kliknemo na zavihek OC. Prva nastavitev katero moramo spremeniti je "CPU Base Clock Apply Mode" izberemo "Next Boot".

To pomeni da se bodo nastavitve uveljavile šele po ponovnem zagonu računalnika.

 
 
3
 
 

Nato nastavimo "CPU Ratio" na "44". To pomeni da bo procesor po ponovnem zagonu deloval na frekvenci 4400MHz.

Pri spreminjanju frekvence navzgor predlagam, da to delate v majhnih korakih in vmes ponovno zaženete računalnik. Ko ste prepričani, da računalnik stabilno deluje, pa ponovno povečate frekvenco.

To nastavitev spreminjamo z + (gor) in - (dol).

 
 
4
 
 

Pri "CPU Ratio Mode" nastavimo "Dynamic Mode", kar pomeni da procesor ne bo deloval na 4400MHz ko to ni potrebno (zahtevne aplikacije/igre). S tem tudi privarčujemo na energiji.

Nastavite lahko tudi na "Fixed Mode", če želite da procesor konstantno obratuje na 4400MHz.

 
 
 
 
 
5
 
 

Če le imamo močnejše RAMe lahko tudi nastavimo XMP ali "Extreme Memory Profile". V mojem primeru imam nastavljeno na "Profile 1" kar pomeni, da moji RAMi obratujejo na 2400MHz.

Pustite to nastavitev pri miru, če vaši rami ne podpirajo te hitrosti!

 
 
6
 
 

Procesor potrebuje tudi dodatno moč, ko obratuje na višjih frekvencah kot običajno. V mojem primeru imam nastavljeno voltažo na 1.165.

Ta nastavitev nažalost ni fiksna, in se razlikuje od procesorja do procesorja. Nekateri procesorji (enaki temu) so stabilni tudi na 1.150. Najboljše bo, da začnete na 1.165 in se pomikate čim nižje saj boste tako najlažje ugotovili idealno voltažo za vaš procesor.

 
 
7
 
 

Če imate nastavitev "Internal VR Efficiency Management" le to izklopite. To storite tako da jo iz "Enabled" prestavite na "Disabled".

Ta nastavitev zmanjšuje temperaturo procesorja če je izklopljena.

 
 
8
 
 

Za konec še shranimo nastavitve in računalnik se bo ponovno zagnal.

Če se računalnik ponovno ne zažene, potem imate prenizko voltažo! S tem ne boste poškodovali računalnika na noben način.

V primeru težav me kontaktirajte na zasebno sporočilo ali na forumu.

 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
8.9.2015, 22:52
Intel Pentium B950 @ 2.10GHz

Se da tu kaj naredit? Računalnik je kar počasen....

Lp
 
 
 
 
9.9.2015, 13:55
Omenjeni procesor se na žalost ne da naviti, ker je zaklenjen.

Vendar pa danes v večini primerov procesor ni tisti, ki omejuje hitrost računalnik. Razlog za počasnost so tako lahko tudi druge komponente, kot so disk ali npr. pomanjkanje RAM-a, v veliki večini primerov pa je glavni razlog za počasnost, da na računalniku v ozadju tečejo programi, ki po nepotrebnem koristijo resurse računalnika.

Za začetek predlagam, da si ogledaš spodnji lekciji in poskušaš ugotoviti, kaj se dogaja takrat, ko je računalnik počasen.

spremenjeno: podtalje (9.9.2015, 13:55)
 
 
 
 
8.5.2016, 23:35
Imam windowse 10 in procesor core i5, ampak ne vem kako priti v Bios. Pri windowsih 7 in XP ni bilo problema,tu pa je.Ali se sploh da priti v Bios pri windowsih 10? Hvala in lp
 
 
 
 
9.5.2016, 2:35
Operacijski sistem ne vpliva na to, kako se pride v BIOS, ker to se naredi takoj po zagonu računalnika, še preden se začne nalagati operacijski sistem.

Običajno se takoj po zagonu pritisne tipka Del. Pri nekaterih proizvajalcih pa je to lahko tudi kakšna tipka od F1 do F12, največkrat pa F1, F2, F10 ali F12.
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!