Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Lightroom 02: Basic panel

  V lekciji bomo spoznali bomo osnove obdelave fotografij v programu Lightroom.
 
 
1
 
 

Zaženemo Lightroom.

Izberemo fotografijo, ki jo želimo obdelati in izberemo zavihek Develop.

 
 
2
 
 

Na fotografiji je prikazan Develop modul v katerem poteka celotna obdelava fotografije.

Danes bomo delali v razdelku Basic, v katerem je opravljenega največ dela.

 
 
3
 
 

Razdelek Basic je razdeljen na več razdelkov, celotna obdelava pa poteka s pomočjo drsnikov.

O prvi možnosti ne bomo veliko govoril: Color (fotografija je brvna), Black&White (fotografija je črno bela).

 
 
4
 
 

Prva dva drsnika sta namenjena odpravljanju neravnovesja beline.

Za začetek si poglejmo kaj je ravnovesje beline:

"Ravnovesje beline (ang.: “white balance”) je postopek odstranjevanja nerealističnih barvnih odtenkov tako, da predmeti, ki so v resnici beli, tudi na posnetku ohranijo prvotno belino. Videokamera mora zato upoštevati “barvno temperaturo” svetlobnega vira, ki je povezana z relativno toplino ali hladom bele svetlobe. Za razliko od človeškega očesa, ki se hitro prilagodi različnim virom svetlobe, ima videokamera s tem nemalo težav. Različni viri svetlobe, na primer sonce in žarnica, imajo različen barvni spekter svetlobe, ki ga merimo v kelvinih.. Nepravilna nastavitev beline lahko na posnetku ustvari modre, oranžne ali zelene tone, ki so neresnični in razen v redkih primerih, kvarijo kvaliteto posnetka. Razumevanje ravnovesja beline vam bo pomagalo preprečevati nezaželene barvne odtenke pri samodejnih nastavitvah na videokameri."

 
 
 
 
 
5
 
 

Zelo uporabna je možnost uporabe kapalke, s katero kliknemo na območje na fotografiji, ki bi moralo biti bele barve.

Lightroom bo tako samostojno izbral pravilne nastavitve, mogoče pa je izbrati tudi med nekaterimi predpripravljenimi možnostmi.

 
 
6
 
 

Ravnovesje beline lahko poljubno nastavljamo skoraj brez vpliva na kakovost fotografije, a le če delamo z RAW datotekami, ki so običajno pogoste pri DSLR fotoaparatih in brezrcalnikih.

RAW format je lahko različno označen, Nikon ga npr. označuje kot NEF format.

 
 
7
 
 

Exposure slider vpliva na osvetlitev fotografije. Če je slika pretemna, jo lahko osvetlite tako, da slider potegnete v desno in obratno.

Exposure vpliva tudi na kvaliteto RAW datotek, v kolikor se gre v prevelike ekstreme z osetljitvijo (+3,+4), saj se v temnejših delih fotografije začne pojavljati šum, enako kot pri višjih ISO nastavitvah v kameri.

Primer: slika je podosvetljena z vrednostjo -2,02

 
 
8
 
 

Contrast: kot samo ime pove, drsnik vpliva na kontrast fotografije.

Zopet je prednost uporabe RAW fotografije tukaj zelo lepo vidna, saj je šuma veliko manj ali pa nič v primerjavi z uporabo JPEG slike.

Primer: originalna fotografija je bila obdelana z nastavitvijo na Contrast +100

 
 
9
 
 

Drsniki Highlights, Shadows, Whites, Blacks vplivajo neposredno na Histogram - graf, ki prikazuje osvetljitev fotografije.

Highlights: vpliva na svetlješe dele fotografije (tretjo četrtino histograma)

Shadows: vpliva na temnejše dele fotografije (drugo četrtino histograma)

Whites: vpliva na najsvetejše dele fotografije, ki so skoraj poponoma beli, saj je informacija, kaj se tam nahaja, skoraj popolnoma izgubljena (zadnja četrtina histograma).

Blacks: vpliva na najtemnejše dele fotografije, ki so skoraj poponoma črni, saj je informacija, kaj se tam nahaja, skoraj popolnoma izgubljena (prva četrtina histograma).

Predvsem prva dva drsnika sta zelo pomembna. V kolikor imamo kamero, ki fotografira z velikim dinamičnim razponom, lahko s pomočjo teh dveh skoraj popolnoma spremenimo izgled fotografij.

Primer: originalno fotografijo smo spremenili v skoraj HDR izgled (Highlights -100, Shadows +100, Whites +64, Blacks -24).

 
 
10
 
 

Clarity: vpliva na ostrost fotografije s pomočjo mikro-kontrasta, ki poveča/zmanjša kontrast med temnejšimi in svetlejšimi deli.

Primer: primerjava med clarity 0 in +100

 
 
11
 
 

Vibrance: vpliva na nasičenost barve, vendar samo tam, kjer je potrebna. Barve tako ne postanejo prenasičene. V kolikor drsnik nastavimo na -100, dobimo manj kontrastno črno belo fotografijo.

Saturation: vpliva na nasičenost barv, a je veliko bolj močna kot Vibrance. V kolikor pretiravamo z nastavitvijo, postane slika nerealna.

Primer: slika je postala zaradi prenasičenosti barv nerealna.

 
 
12
 
 

Danes smo se torej naučili nekaj osnovnih ukazov za obdelavo fotogarfij v Lightroomu.

Sliko katero sem obdeloval danes, lahko najdete tu. Fotografija je v NEF formatu in jo morda ne boste mogli odpreti z običajnim pregledovalnikom slik.

Tu si lahko ogledate primer, kako sem jaz sliko obdelal, nastvavitve, ki sem jih uporabil:

Black&White

Exposure: +0,60 Contrast: +62

Highlights: +19 Shadows: -40

Whites: +21 Blacks: -14

Clarity: +50


 
 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!