Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Lightroom 03: Tone Curve

  V nadaljevanju serije si bomo pogledali, kako lahko še dodatno nadzorujemo kontrast fotografije.
 
 
1
 
 

V prejšnji lekciji smo si ogledali Basic panel.

Danes pa bomo spoznali naslednji zavihek, tj. Tone Curve, ki predstavlja alternativo in/ali dopolnilo drsnikom Highlights, Shadows, Whites in Blacks v Basic panelu.

 
 
2
 
 

Tone Curve je precej manj obsežen od Basic panela, saj se osredotoča na kontrast.

Celoten zavihek je sestavljen iz manjšega histograma, štirih drsnikov in izbire načina.

V kolikor drsnikov ne vidite, spremenite način (glej sliko).

 
 
3
 
 

Prva možnost uporabe je prilagajanje krivulje grafa. V kolikor krivuljo potegnemo navzgor, bomo tone slike posvetili in obratno.

V kolikor bomo krivuljo spreminjali v levem delu grafa, bomo vplivali na Darks, torej najtemnejše dele fotografije, in seveda obratno.

Lightroom ima prednastavljene vrednosti na 25%, kar pomeni, da je prva četrtina namenjena Shadows, druga Darks, tretja Lights, in zadnja četrta Highlights. Vendar lahko tudi to spreminjamo glede na naše potrebe z drsnikom, ki se nahaja neposredno pod grafom.

V Tone Curve se torej ne ukvarjamo z Blacks in Whites, ampak predvsem z Shadows in Highlights in vmesnimi stopnjami.

 
 
4
 
 

Naslednja možnost obdelave je z uporabo drsnikov, ki so razdeljeni na območja po istem postopku kot graf.

Tako uporabljamo predvsem prvo ali drugo možnost.

 
 
 
 
 
5
 
 

Zadnja možnost pa je zelo zanimiva. Gre za piko, ki jo najdemo levo od grafa.

Najprej izberite ta način, nato pa pojdite na del slike, ki se vam zdi presvetel/pretemen, nanj kliknite in povlecite z miško gor za dodajanje svetlosti, dol za temnenje slike.

Opazili boste, da se s tem spreminjajo tako drsniki kot tudi graf. Gre za zelo uporabno funkcijo, ko ne veste natančno katera nastavitev ni pravilno nastavljena, veste pa kje vas moti.

 
 
6
 
 

Lightroom že ima pripravljeni dve prednastavitvi in sicer za srednjemočen in močen kontrast, dodate pa lahko tudi svoje.

Ko se vam mudi lahko pridejo še kako prav.

 
 
7
 
 

S klikom na ikono za spremembo načina lahko spreminjate vsako barvno lestvico posebej (rdeča, modra, zelena) ali pa celoten RGB barvni spekter.

Mmožnost je predvsem uporabna pri barvnih fotografijah ali ko želite fotografiji dodati zelenkasto/modro/redčkast preliv.

 
 
8
 
 

Tretja lekcija v seriji je zaključena! Sedaj, ko veste zakaj gre, je čas za vajo.

Niti dve fotografiji na svetu nista enaki, zato v fotografiji ali naknadni produkciji pravil ni. Je samo vaja, vaja, vaja.

Zato ste vsi skupaj lepo vabljeni, da svoje fotografije delite na forumu.

 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
7.3.2016, 9:49
Zanima me zakaj se več ne piše o tej temi.Mislim da so bile te tri lekcije zelo
dobre.
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!