Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Stari Egipt

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Ena največjih in najmočnejših civilizacij v zgodovini človeštva, ki je trajala dobrih tri tisoč let.
 
 
1
 
 
Civilizacija, ki se je nahajala v severovzhodni Afriki, skoncentrirana ob spodnjem toku katere reke? 
 
2
 
 
Stari Egipt je ena izmed šestih civilizacij, ki so se pojavile neodvisno po celem svetu. Začela pa se je s političnim poenotenjem zgornjega in spodnjega Egipta. Vesta kdaj?


 
 
3
 
 
Kakšen je bil naziv vladarja oziroma kralja v starem Egiptu, ki je bil obenem poosebitev boga. 
 
4
 
 
Kdo pa je po tradiciji bil prvi staroegipčanski kraj, ki je združil zgornji in spodnji Egipt? 
 
5
 
 
Pri 9 letih je postal 12. staroegipčanski kralj in umrl pri 18. letih. Najbolj znan je po nedotaknjeni grobnici, kjer so našli zelo veliko količino zlata? 
 
6
 
 
Domneva se, da je grobnico faraona gradilo okoli 20.000 ljudi, kateri po zadnjih raziskavah niso bili sužnji, in je bila ob izgradnji visoka 145 metrov. Zgrajena je bila kot grobnica faraona Kufuja?


 
 
7
 
 
Kronološko delimo zgodovino Starega Egipta po razvoju in po dinastijah, kar predstavlja večletno vladanje iz iste družine. Koliko jih je bilo v starem Egiptu?


 
 
8
 
 
Ženske so bile v starem Egiptu enakovredne moškim, kar pomenim, da so lahko služile, prodajale in imele svoje imetje. Ali so lahko bile tudi kraljice?


 
 
9
 
 
Rastlina raste samo v bližini rek, katere so največ pridobivali ob reki Nil. Iz nje so ustvarjali papirju podoben material in predstavlja enega najstarejših zapisov?


 
 
10
 
 
Kdo je bila zadnja vladarica samostojnega Egipta v antičnih časih, katerega je po smrti pripojilo rimsko cesarstvo, ki je govorila devet jezikov, bila dobra matematičarka in dobra poslovna ženska? Imela je domnevno sina z Julijem Cezarjem.


 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!