Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Ponovno VLOOKUP funkcija

  Zelo učinkovita fukncija v Excelu, katero lahko uporabljamo za pisanje računov in podobno.
 
 
1
 
 
Najprej naredimo zbirko podatkov. V mojem primeru sem jo naredil na
List2 (sheet2).

Levo spodaj so zaznamki Sheet1, sheet2, sheet3.

Odpre se nam druga stran, v katero bomo vnesli podatke.

 
 
2
 
 
Začnemo v celici A5 (lahko tudi drugje), in napišemo številke od 1 do 10. Sedaj pa poleg številk, torej v celico B5 vpišete besedo (ime blaga, ni pomembno), in to tako naredite vse do B14. V C stolpec pa ceno blaga, začnemo pri C5 pa vse do C14 (zopet poljubne cene).

Morali bi imeti v celici A5, številko, v celici B5 ime blaga, in celici C5 ceno blaga, vse to do celic A14, B14, C14.

Sedaj smo ustvarili t.i. bazo podatkov, iz katerih bo funkcija iskala željene podatke.
 
 
3
 
 
Ko to storimo se vrnemo nazaj na List1 in kliknemo na poljubno celico.

V mojem primeru C5.

 
 
4
 
 
Sedaj bomo vstavili VLOOKUP funkcijo.

Kliknemo na znak za vstavljanje funkcij.

V kategoriji označimo Vse funkcije (ALL), in poiščemo VLOOKUP.

Da jo ičete hitreje, lahko kliknete na poljubno funkcijo nato pritisnete zaporedno tipki VL, in vas bo premestil na VLOOKUP.

Nato kliknemo V redu (OK).
 
 
 
 
 
5
 
 
Odpre se nam novo okno za urejenja funkcije.

V lookup_value vtipkamo B5 (ki je levo od C5).
 
 
6
 
 
Za table_array vnos kliknemo gumbek polek vrstice za vpisovanje, kar pomeni da bomo z miško označili podatke.

Torej kliknemo gumbek, nato kliknemo Sheet2 (List2) spodaj, in označimo vse podatke, torej klinemo na celico A5, zadržimo klik in povlečemo vse do C14, nato sprostimo klik in pritisnemo ENTER.
 
 
7
 
 
Sedaj bi morali imeti tako kot na sliki, le da še ročno vnesete znak $ pred črko A, in takoj šeenkrat $ za črko a. Prav tako za črko C. ($C$)

table_array Sheet2!$A$5:$C$14 oziroma List2!$A$5:$C$14.
 
 
8
 
 
V col_index_num vpišemo številko "2" , in range "0".

Obrazložitev po vrsti: V vlookup_value smo vnesli B5, kar pomeni, če bomo v celico B5 vtipkali številko 1, nam bo vrnil v celici C5 ime blaga, ki je na Sheet2 (List2), ker je bila najprej iskana številka ki smo jo vnesli v B5, nato pa vrnjeno ime blaga, ki je vsporedno s številko 1 na Sheet2 (list2), zato, ker smo v cool_index_num vnesli številko 2. Bolj natančno; v prvem stolpcu imamo številke, v drugem ime blaga.

Da bi se nam še izpisala cena blaga, moramo postopek ponoviti, le da klinemo najprej celico- v kateri hočemo da se nam izpiše cena - in nato vstavljanje funkcije (f(x) znak).

V mojem primeru sem kliknil D5. Podatki ki morajo biti vnešeni so vsi isti, le da v col_index_num vpišemo št. 3, ker je na sheet2 (list2) cena blaga v tretjem stolpcu.

V range pa smo v obeh primerih vnesli "0", kar pomeni da program išče točne podatke, če bi bila pa vnešena 1, bi pa program iskal približne podatke, torej ne-točne.
 
 
9
 
 
Skoraj končano!

Da ne bi slučajno v vsako celico spodaj morali pisati ponovne fukncije, lahko obe celice označimo, in raztegnemo fukncijo do kamor želimo. Torej obe celice označimo, in kliknemo na majhni kvadratek (označen na sliki), klik zadržimo, pomaknemo miško dol, in spustimo ko imamo dovolj.
 
 
10
 
 
Končni izgled bi moral biti tak kot je prikazan na sliki, le da so vaša imena in cene izmišljene.

Upam da vam bo lekcija prišla prav.
 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
4.12.2007, 1:20
Prej nisem poznal te funkcije, ampak sedaj vidim, da bi se dala za marsikaj uporabiti.

Res uporabna lekcija za malo bolj napredne uporabnike Excela.
 
 
 
 
4.12.2007, 11:00
Tudi sam spoznavam čar excela. Vedno je kaj novega, lekcija je odlična. Vedno bližje sem temu kar iščem.
Če bi nadaljeval z nalogo-primerom, da smo s VLOOKUP ustvarili pregled neke zaloge, si na osnovi te tudi napravili izračun cene za več artiklov; ...tu pa me zanjima, kako napraviti obrazec ali podobno, kjer mi zmanšuje zaloge blaga, seveda, če sem nekaj prodal. V mislih imam zrcalno tabelo, kjer zalogo zmanjšaš po prodanem artiklu. Vpišeš šifro,nato količino, nakar ti izračuna-izpiše ceno, hkrati pa ti za ta artikel zmanjša zalogo. Kako naj to napravim?.....LP
 
 
 
 
7.12.2007, 17:49
Ni odgovora........LP
 
 
 
 
7.12.2007, 19:57
Hm ja, najprej se opravičujem za zamudo z odgovorom, nisem sploh opazil da je že objavleno Je možno vedar preveč ročnega vnosa. Vnesel bi v celico št. komadov, bi recimo vtipkal 5, ampak bi se zmotil in hotel vtipkati 4, pa bi bilo že prepozno ker bi avtomatsko s pritiskom tipke na enter že odštel zalog, in nato ponovno še 4 komade odštel. Možnost je le če vedno uporabiš razveljavi, vedar je dokaj nerodna zadeva. Po želji vam lahko naredim primer kako bi zgledalo.
 
 
 
 
10.12.2007, 22:15
Prosim::::
 
 
 
 
18.12.2007, 21:09
komplicirano, ne bo šlo. men ne uspe, mogoče bo kermu drugemu. Moral bi v accessu tega pa žal ne znam. Mogoče je drug expert, v accessu pa vem da se da tabele medsebol povezati, v excelu mi pa žal ne uspe, mislim da sm prehitro rekel da lahko...
 
 
 
 
18.12.2007, 22:48
Tudi moje mnenje je, da sam Excel ni namenjen za take zadeve.

Izvedljivo bi sicer bilo, da bi naredil gumb in nato sprogramiral v VBscrpitu, da pregleda vse celice, kaj je bilo vnešeno in nato v tistih drugih celicah iz zaloge to odšteje.
Vendar pa je tu potrebno imeti točno določeno strukturo in ter precej programerskega znanja iz VBscripta.

 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!