Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Aleksander Veliki

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Kako dobro poznate enega najboljših antičnih vojskovodij in obenem najbolj zaslužnih za razvoj grške kulture po tedaj znanem svetu.
 
 
1
 
 
Aleksander III. Veliki Makedonski se je rodil 20. junija, leta 356 PNŠ v kraju Pella. V kateri državi se ta kraj danes nahaja? 
 
2
 
 
Koliko je bil Aleksander star, ko je prevzel oblast od svojega očeta Filipa II. Makedonskega? 
 
3
 
 
Izobraževanje Aleksandra Velikega je bilo do njegovega 16 leta prepuščeno kateri osebi, ki ga je seznanila z klasično grško kulturo (Homerjevi epi)? 
 
4
 
 
Ali je bil Aleksander Veliki obenem tudi faraon Egipta?


 
 
5
 
 
Koliko mest skupaj je Aleksander ustvaril v svojem življenju, v katerem je eno mesto imenoval tudi po svojem konju? Na ta način mu je uspelo širiti grško kulturo po celem imperiju. 
 
6
 
 
Aleksander se je po osvojenih obalah Male Azije (današnja Turčija) pozimi umaknil v kraj Gordij. Tam je videl privezan voz in po legendi naj bi tisti, ki bi ga razvozlal, postal kralj vesoljnega sveta. Aleksander ga je z mečem presekal in danes tej prispodobi rečemo? 
 
7
 
 
Ali je Aleksander osvojil Egipt?


 
 
8
 
 
Kako je bilo ime velikemu perzijskemu kralju, katerega je Aleksander večkrat srečal na bojišču in se po njegovi smrti poročil z njegovo hčerjo Stateiro? 
 
9
 
 
Čez čas je je Aleksander videl kot prebivalcev katere države? 
 
10
 
 
Zaradi česa pa je pri 32 letih Aleksander umrl? Ker ni določil naslednika, je njegov imperij razpadel na tri večje države. Egipt, Sirijo in Makedonijo. 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!