Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Izdelava otroške sobe (4. del)

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Tokrat pa se bomo lotili najtežjega in obenem najbolj zabavnega dela, saj bomo dobesedno ustvarjali našo novo sobo, ki bo čisto po našem okusu.
 
 
1
 
 
Soba bo v mojem primeru narejena iz dveh segmentov. Prvi bosta postelji, stolp in police, drugi pa omara, ki bo predstavljena malo kasneje.

Sedaj pa k zabavnemu delu, s katerim lahko zbudite vašo domišljijo in naredite zares nekaj kar je vam všeč in se boste tako počutili najbolje.

Vzemite papir ali zvezek in s svinčnikom narišite idejo, s katero bi opremili vašo sobo. Ne pozabite, domišljija nima meja!

Seveda ne pozabite prej izmeriti vaše sobe in vašo idejo prilagajajte realnim dimenzijam.
 
 
2
 
 
Preden se resno lotite risanja, poglejte korak 4!

Seveda idejo preverite večkrat, če vam je všeč in ko boste zadovoljni, jo narišite še enkrat bolj točno in potem narišite oziroma napišite vse lesne dele vsakega elementa.

V mojem primeru sem se na tej sliki lotil postelje.
 
 
3
 
 
Ta del je meni osebno najbolj tečen in zoprn, saj moramo biti zelo previdni pri dimenzijah.

Narišite vse dele vseh elementov za sobo, ki ste si jo zamislili.
 
 
4
 
 
V večini primerov pri sestavljanju omar se uporablja les iveral, ki ima standardno dimenzijo 18 milimetrov. Les, ki ga ponavadi uporabljamo za zadnje dele omar in ne bo služil kot opora, pa v debelino meri 12 milimetrov.

Potem ima izrezani iveral les tudi možnost lepljenja ABS traku, ki predstavlja gladek del (na sliki je vidna manjša polica brez in z ABS trakom).

Recimo, da meri postelja 160 x 70 in ima višino 40 centimetrov. To pomeni, da je v tem primeru za čisto osnovno ogrodje postelje (brez predalov) potrebno vzeti dva kosa, ki merita 160 x 40 centimetrov in dva kosa, ki merita 68,2 x 40 centimetrov. 
 
 
 
 
 
5
 
 
Ko sem vse elemente pravilno izmeril in še enkrat dimenzije preveril, sem se odpeljal v najbližjo Slovenijales trgovino za Hobby program.
 
 
6
 
 
V Slovenijales trgovini imajo čisto vse, kar domači mojster potrebuje in boste zagotovo našli vse, kar potrebujete za sestavo vaše nove sobe.
 
 
7
 
 
Lesenih delov podjetje z dolgo tradicijo nima malo in se vam bo lahko k vaši ideji dodala še kaka nova ideja.
 
 
8
 
 
Na voljo imajo tudi več vrst različnih barv.
 
 
9
 
 
Kar pa nam je bilo najbolj všeč, zaposleni v Slovenijales trgovini so prijazni in vam bodo pomagali pri ustvarjanju vaše ideje.
 
 
10
 
 
Vaše naročilo bo tudi takoj sprejeto v in je v večini primerov nared že v nekaj desetih minutah.       

Za več informacij pa se vidimo na forumu ...
 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
4.6.2012, 10:48
Zelo mi je všeč, kako si se tega lotil vendar ne vem če bi si upal sam risati omar in sestavljati. Kljub vsemu mora to nekaj zdržati, če se pa podre na mulca zna bit pa malo neprijetno.

Morda kot zamisel, če bi zraven pripisal še cene. Da si lahko predstavljam ali je to ceneje ali dražje od že sestavljenega.

Drugače pa res pohvale za tole.
 
 
 
 
4.6.2012, 11:31
Izdelava in zasnova lastnega pohištva je definitivno dražja, vsaj če uporabljaš kvalitetne materiale in da se lahko še kaj zalomi vmes in imaš s tem dodatne stroške. Če se držiš reka, da je čas denar, potem se to res ne splača delati.

Je pa z lesom res užitek delati, če imaš vsaj nekaj osnovnega znanja.
 
 
 
 
4.6.2012, 11:43
Hvala za pohvale. Glede cene pa odvisno kako na stvar gledaš. Cena kvadratnega metra je okoli 13 evrov in osebno ne bi nikoli vzel pohištva v Ikei, ker je vse narejeno tako, da ima kratko življenjsko dobo. Pa tudi ne izkoristiš vsakega centimetra stanovanja, kar je škoda.

Delo pa seveda priporočam v dvoje in tudi tisti, ki smo manj všeči, lahko najdemo užitek.
 
 
 
 
4.6.2012, 13:44
realife s tabo pa se ne bi strinjal. Doma smo za otroško posteljo ki ima pod sabo omaro imeli predračun za 700€(Lesnina). Za les za sestavo postelje+ omare pa smo odšteli 120€ pa še nekaj malega za vijake ipd..
 
 
 
 
4.6.2012, 14:08
Na koncu bom tudi objavil strošek izdelave cele sobe. Lahko pa zatrdim, da je bilo čisto vse skupaj (nalepke, barve, jogiji, posteljnine, vijaki itd..) relativno poceni. Za 10 let mislim, da je bila investicija upravičena.

Plus, vse skupaj je bolj stabilno in deluje kvalitetnejše kot tiste omare v Ikea. Spodaj prilagam sliki elementov, ki so ocenjeni med 150-180 evrov in ko sem jih malo "testiral", so se zamajali in delovali tako, kot da manjka nekaj vijakov.
 
 
 
 
4.6.2012, 20:41
Absolutno zanimiva rubrika - če smem vprašati, je to plačljiva serija, ali si jo NikMan začel pisati, ker ti je fajn sobo sestavljat. V vsakem primeru, ni slaba ideja.
 
 
 
 
4.6.2012, 22:40
Hvala. Delno je gradnjo sponzoriral z materialom Slovenijales, kjer drugače že celo življenje kupujemo material za domača opravila. Mi je pa tudi fajn, čeprav najraje v duetu, da je še malo zabave.

Upam, da vam bodo všeč tudi naslednji deli in ideje ...
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!