Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Računalništvo

Update iz Windows 7 na Windows 10

 
 
10.2.2016, 20:53
Pozdravljeni,

zanima me, ali se splaca updtejtati Windows 7 na Windows 10?

Kaksna je sploh ta verzija Windows 10, ali je definitivno brezplacna?

Zanima me se, ce recimo formatiram racunalnik in na "frisno" nalozim Windows 7 in updejtam na 10, bo ta instalacija ostala cista ali se nalozi se kaksen dodaten "crap" z Windowsom vred?

Hvala za odgovore
 
 
 
10.2.2016, 21:38
Po mojem mnenju je Windows 10 definitivno dober OS in priporočam namestitev. Zaenkrat je še brezplačen (še cca. pol leta). Ne vem točno kaj misliš s crapom, ampak mislom, da ne dobiš nič od tega (raznih brezveznih programov...)
 
 
 
10.2.2016, 22:08
Nisem se pravilno izrazil, recimo ko kupis nov racunalnik imas na njem ogromno prednalozenih programov in ce updejtas Windows, to vse isto ostane gor?

Ce pa naredis eno novo, cisto instalacijo Windows 7 in updejtas na Windows 10, ostane Windows tako reci "cist" ali ne?
 
 
 
10.2.2016, 22:29
Tako kot si povedal, če boš naredil update ti bodo programi ostali, v drugem primeru pa ne. Sam sem naredil čisto namestitev, tako da imam sedaj veliko manj programov, kot sem jih imel prej, ko so bili naloženi še vsi pred naloženi.

Mi pa osebno deluje veliko hitreje, čeprav sem bral, da nekaterim deluje počasneje oz. enako hitro. Najbolj je to opazno pri samem zagonu, saj sam ne uporabljam fast boota, ker nikoli ne deluje kot bi moral. Ko se uporabljal Windows 8 je zagon trajal kar nekaj minut, ko pa se je računalnik prižgal, se je na ekranu vrtel krogec "Počakajte" še kar nekaj časa, pri Windows 10 pa tega ni. Ko se sistem prižgem pritisnem Enter in že se lahko prijavim.

Ena izmed stvari, ki me moti je definitivno slaba zasebnost, vendar se to da rešiti (Moraš biti pazljiv med namestitvijo, lahko pa uporabiš tudi kakšen program, sam uporabljam Anti-Beacon.) in pa samodejno posodabljanje, ki se ga ne da izklopiti. Prej Windowsa sploh nisem posodabljal, saj posodobitev velikokrat ni uspela, potem pa je računalnik v nedogled nalagal, pri Windows 10 pa tega do sedaj še nisem doživel. Edino nekajkrat mi Raziskovalec nekaj čudno deluje in moram resetirati računalnik, prej pa sem lahko samo ponovno zagnal raziskovalca.

Ne glede na nekaj težav, ki sem jih izpostavil, bi vseeno priporočal nadgradnjo, lahko pa še malo počakaš in si ga nadgradiš kasneje, vendar še dokler je zastonj.
 
 
 
11.2.2016, 13:29
Glede brezplačne nadgradnje, Microsoft ni še nič omenil, kaj bo po tem datumu. Sam sem skoraj prepričan, boš lahko brezplačno nadgradil tudi po tem.

Glede Windows 10 pa tudi mene v glavnem motita ti dve stvari.

Glede zasebnosti je problem to, da se ne da izklopiti, da bi se na Microsoft pošiljalo, katere programe imaš nameščene, kaj si delal na računalniku ter koliko časa si uporabljal posamezen program.

Delno sicer lahko to omejiš, izklopiti pa ne moreš. Tu tudi ne pomagajo razni programi, ki se hvalijo, da to onemogočijo, ker enostavno Microsoft spremeni IP naslov, kamor se pošilja.

Če koda zanimajo nastavitve za zasebnost v Windows 10, je spodaj lekcija:Načelno bi s pošiljanjem podatkov še nekako živel, saj danes to počnejo vsi, od Googla, do Apple-a in ostalih. Bolj me moti to, da ni nikjer točno napisano, kateri podatki se pošiljajo ter za kaj se ti podatki uporabljajo.


Druga, meni še bolj pomembna stvar, pa so avtomatske posodobitve, ki jih ne moreš izklopiti. In taka posodobitev ti lahko odstrani programe, za katere se Microsoftu zdi, da ne ustrezajo Windows 10, in to brez opozorila. In znanih je bilo kar nekaj takih programov, ki so bili odstranjeni brez potrebe.

Potem pa je tu še cel kup manjših problemov, ki sem jih srečal ob dosedanji uporabi, do sesutja sistema, kjer je pomagala samo ponovna namestitev. Res pa je, da so večino teh stvari že popravili.

Tako da moje mnenje je, da je Windows 10 za običajno uporabo povsem OK, če pa računalnik nujno potrebuješ za delo in si težko privoščiš nedelovanje, potem pa bi se nadgradnji raje izognil.

Trenutno se precej nagibam k temu, da bom še nekaj časa vztrajal na Windows 7, potem pa enostavno preklopil na Linux.
 
 
 
11.2.2016, 18:23
Zagotovo pri Windows 10 ni nobene zasebnosti več. Čisti ORWELL.
Zanimiva je bila razlaga nekega našega renomiranega računalničarja, ki je
povedal: ˝ Takoj, ko vam nekdo, ki dela za dobiček, ponuja nekaj zastonj, se morate zamisliti˝....
Guardian pa je zapisal:Tudi če niste med tistimi, ki so se odločili za namestitev operacijskega sistema Windows 10,se ta samodejno nalaga na vašo napravo.Ta se namreč na naprave prenaša kot del samodejnih posodobitev.Tudi na Microsoftu so potrdili, da se na naprave samodejno nalaga Windows 10, tudi če se za naložitev niso odločili. Samodejna naložitev zavzame od 3,5 - 6 gigabajtov pomnilniškega prostora. Nov sistem se naloži v ozadju, česar uporabnik niti ne zazna, le sistem se mu, če ima
malo pomnilniškega prostora, izjemno upočasni..... To je to.
 
 
 
11.2.2016, 20:55
Arnika, ja Windows 10 se lahko avtomatsko prenese na računalnik, vendar ne avtomatsko namesti in ne razumem kako (razen v skrajnih primerih) 6GB prostora na trdem disku opazno upočasni operacijski sistem.

Sicer pa glede zasebnosti:
-uporabljate Facebook? Facebook kopiči informacije o vas, lahko prodaja vase fotografije,...
-uporabljate Google? kako ve, kakšne oglase vam prikazovati, glede na strani, ki ste jih iskali/obiskali, glede na to o čemer si pišete preko Gmaila, kar imate shranjeno na Google Drivu
-uporabljate Android? Google pozna vse vase stike, bere vsa vaša sporočila, ve vedno kje ste kaj počnete

VSI prav VSI Ameriški velikani pa informacije posredujejo NSI in drugim agencijam.

Ali še menite, da je Microsoft še tako zloben in nezeseben? Sprijaznite, zasebnosti v računalništvu ni več, vendar hkratu se zavedajte, da dokler niste morilec ali kakšen nepridiprav razen nadležni reklam ne čaka nič hujšega.

Sam sem z Windows 10 zadovoljen bolj kot z Windows 8, Windows 7 je sicer zelo dober operacijski sistem, vendar menim, da je nekoliko zastarel, da bi si ga na nov računalnik nalagal.
 
 
 
12.2.2016, 11:47
Pozdravljen mr_jaka

Posredujem ti lahko le odgovore poznavalcev računalništva in Microsofta, ki so ob samem začetku, ko je bila tema še zelo vroča komentirali( dodajam prilogo )in razlagali.
Kakorkoli, vsak se zagotovo odloča sam . Izolacija ni mogoča, je pa vsekakor ORWELL oživel, pa če se to prizna ali ne. Cena za napredek ? Mogoče, le zelo visoka je. 
 
 
12.2.2016, 16:24
Se stinjam, da je način, ki ga Microsoft uvaja, ni pravi. To, da ti uriva OS ni pravilna odločitev pri tem se s teboj strinjam, zapisal sem samo svoje mnenje o tem kaj danes sploh še je zasebnost v IT-ju.
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!