Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Raznoraznarije

Ali se cepite proti klopom?

 
 
15.4.2016, 9:29
Dober dan.

Zanima me, ali ste se cepili proti klopom in ali je to smiselno? Kakor razumem, stane 30 evrov in je najprej v določenem obdobju se cepiti 3x potem pa na vsakih nekaj let enkrat. Kako sprašujem okoli, se mogoče kdo cepi, večina pa ne.

http://www.rtvslo.si/zdravje/novice/kori....

Prepis iz strani za Slovenijo: Zdravniki so lani lymsko boreliozo odkrili pri 3.741 ljudeh, klopni meningoencefalitis pa pri 62 bolnikih, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
 
 
 
16.4.2016, 20:04
Jaz sem prav danes zjutraj, ko sem vstal, opazil dva in sem bil vesel, da sem cepljen. Je že res, da je cepljenje kar drago (30 € na odmerek), vendar glede na posledice (bolniški stalež, možne posledice do konca življenja ipd.), zanemarljivo. Sicer se pa cepiš najprej dvakrat v razmaku enega meseca, nato pride tretji odmerek čez eno leto, četrti čez tri leta, nato pa na pet let. Pa še to, v primerjavi z boreliozo, mora biti klop prisesan dosti manj časa, da te okuži s KME.
 
 
 
18.4.2016, 8:48
Torej, če dobim klopa, ki je okužen, ga recimo lahko odstranim v roku 3 ur in bo vse OK?
 
 
 
18.4.2016, 14:37
Čim prej ga odstraniš, manj je možnosti za okužbo. Se mi pa zdi, da sem nekje zasledil, da mora biti za Boreliozo klop dlje časa biti prisesan kot za KME. Je pa res, da je večja možnost za Boreliozo, saj naj bi bili okuženi klopi po celi Sloveniji.
 
 
 
20.4.2016, 20:07
Midva z ženo ravno te dni razmišljava, da bi se šla cepit.

Cena me res kar malo odbija. Še posebno zato, ker ne maram iglic ...
Ampak kaj, ko rad lazim po gozdovih, hribih ...

Bi blo fajn zvedet, kako hitro te klop lahko okuži, ker jih sam ponavadi kmalu odkrijem.
 
 
 
30.5.2017, 20:32
Kako pa se meningitis prenese na človeka? Ali se klop s tem brani ali avtomatsko med sesanjem to spušča v telo?
 
 
 
31.5.2017, 14:28
Svetujem cepljenje vsem članom družine ! Ni ga denarja ko zboliš ! Sicer je cepivo samo zoper klopni meningoencefalitis zoper boreliozo pa ne deluje ,vendar je borelioza lažje ozdravljiva .Veliko prijetnih uric v naravi .
 
 
 
31.5.2017, 16:15
Jaz sem se tudi cepil. Res je cena malo višja kot drugod po svetu, a posledice klopnega meningoencefalitisa so res grozne. V družini smo imeli tudi primer tega, ki se je zelo slabo končalo (huda invalidnost do smrti). Tega nikomur ne privoščim.

CEPLJENJE PRIPOROČAM ZA VSAKO CENO!!!
 
 
 
29.8.2017, 15:59
Jaz sem se letos cepil. Prvi odmerek, čez 2 tedna drugi ter potem na vsake 2 leti. En odmerek je cca 30€. Ni mi žal. Moja mama je zaradi klopa hudo zbolela in ostala invalid 3 kategorije. Tudi jaz priporočam cepljenje
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!