Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Računalništvo

Priklop zunanjega diska v mrežo

 
 
5.12.2016, 15:56
Pozdravljeni!
Zanima me kako priklopiti zunanji disk v mrežo da bi bil dostopen z vseh naprav v mreži! Sedaj je priklopljen v računalnik in če je ta ugasnjen ostale naprave ne morejo dostopati do diska.
Ali je to sploh možno in kako?
Hvala in lp
Miran
 
 
 
6.12.2016, 6:20
Na žalost je disk samo naprava za branje in shranjevanje podatkov.

Tako da je nujen pogoj, da je priklopljen na računalnik, ki zna brati podatke ter jih preko mreže dostavljati tistemu, ki to zahteva.

Obstajajo pa tudi diski, ki že imajo vgrajeno strojno opremo, ki to omogoča, vendar pa to takoj podraži zadevo. Če boš iskal kaj takega, išči pod pojmom NAS.
 
 
 
6.12.2016, 10:56
Hvala za nasvet. So pa NAS diski kar dragi:-)
LP
Miran

 
 
 
6.12.2016, 21:00
Kaj pa priklop zunanjega diska na brezžični umsmerjevalnik oz. router? Mislim, da nekateri imajo možnost USB-ja.
 
 
 
7.12.2016, 16:22
No moj ga nima. Me pa ta rešitev tudi zanima. LP
Miran
 
 
 
8.12.2016, 13:00
Kot rečeno, imajo nekateri usmerjevalniki USB vhod, na katerega priklopiš disk. Ker je usmerjevalnik običajno vedno prižgan, je tako disk vedno dostopen.
Treba pa je vedeti, da če ima usmerjevalnik USB vhod, še ne pomeni avtomatsko, da bo to delalo. Tako da če kupuješ, glej, da je navedeno, da dejansko to podpira.
 
 
 
8.12.2016, 18:52
Sam imam tudi router, ki ima USB priključek, vendar ne deluje vedno, pa tudi malo je odvisno od tega, kateri disk oz. ključek uporabim, tako da te možnosti ponavadi ne uporabljam. Če pa deluje, pa je dokaj priročno.
Dobro je kupiti tak router, na katerem bodo diski dejansko delovali pravilno.
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!