Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zdravje in kulinarika

Najpogostejše zablode o prehrani

 
 
5.6.2018, 12:33
Veda o prehrani se zelo hitro spreminja, zaradi velike količine informacij pa pogosto prihaja do prave zmede med ljudmi. Kako v poplavi najrazličnejših informacij vedeti, kaj je zdravo?

Študentje Biotehniške fakultete so letošnji Simčičev simpozij posvetili rušenju najpogostejših mitov o prehrani. Jajca so tako enkrat nevarna zaradi holesterola, spet drugič so popolno živilo zaradi esencialnih hranil. Podobno velja za meso in mleko. So superživila res boljša od lokalnega sadja in zelenjave? Da bi odgovorili na mnoga vprašanja, so strokovnjaki razdelali najpogostejše mite o mleku, mesu, veganstvu, pšenici in glutenu, holesterolu, rastlinskih živilih in postu.

Mit ali resnica: Rdeče meso je rakotvorno, perutnina pa ne
Oktobra 2015 je Svetovna zdravstvena organizacija izdala poročilo, v katerem ugotavlja povezanost med nastankom določenih vrst raka in uživanjem rdečega mesa.

Poročilo se nanaša zgolj na rdeče meso klavnih živali in na procesirano rdeče meso. "Spojine, ki predstavljajo tveganje za nastanek raka, so predvsem nitriti, heterociklični aromatski amini (HCA) in železo, ki pa jih v še večjih količinah najdemo v perutnini in ribah," je pojasnil dr. Tomaž Polak z Biotehniške fakultete in dodal, da več spojin, predstavljenih v poročilu, v telo vnesemo z dihanjem.

"Pozimi v meglenem dnevu v Ljubljani zaužijemo bistveno več teh spojin, kot če bi pojedli eno ogromno porcijo mesa," je poudaril Polak. Ob tem je opozoril, da še vedno ni dovolj znanstvenih dokazov, da te genotoksične snovi zares povzročajo nastanek raka pri človeku, zato tudi njihova vsebnost v predelanih in toplotno obdelanih živilih še ni zakonsko omejena. Kljub temu strokovnjaki v večini zahodnih držav priporočajo zmanjšanje količine omenjenih spojin v živilih.

Je post res zdrav?
Splet je poln nasvetov o postenju. Neimenovani strokovnjaki ga priporočajo za čiščenje organizma ali pa kot čudežno zdravilo za bolezen. "Post v nobenem primeru ni zdravljenje in ga strokovnjaki absolutno odsvetujemo bolnikom. Postenje, ki se ga pogosto poslužujejo bolniki z rakom, nikakor ne izstrada raka, ampak do take mere oslabi telo, da poslabša delovanje organizma.

To lahko vodi v skrajšano življenjsko dobo ali smrt," opozarja Eva Peklaj z Onkološkega inštituta Ljubljana. Peklajeva pojasnjuje, da post v telesu sproži evolucijske mehanizme za preživetje, ki pa so nič drugega kot presnovni stres. "Dokler je posameznik zdrav in mlad, presnovni stres telo razmeroma dobro prenese.

Za starostnike in bolnike pa je dodaten stres hudo breme," je še pojasnila Eva Peklaj in dodala, da je za ohranjanje zdravja ključna uravnotežena prehrana, prilagojena presnovnim in prehranskim potrebam posameznika, ne glede na to, ali je posameznik zdrav ali bolan, star ali mlad.

Miti o glutenu
Diete brez glutena so med splošno populacijo vse bolj priljubljene, vendar Tomaž Požrl z biotehniške fakultete opozarja, da zdravi ljudje nimajo resnega argumenta za izogibanje glutenu. Še več, nekatere skupine industrijsko proizvedenih brezglutenskih živil so pogosto slabše senzorične kakovosti, vsebujejo dodatke, več maščob, sladkorjev in manj vlaknin.

"Žita zdravim posameznikom omogočajo pridelavo in dobro skladiščenje osnovnih makrohranil in so izjemno pomembna tudi z beljakovinskega stališča, saj naj bi globalno z žiti pokrivali več kot 40 odstotkov potreb po beljakovinah," je pojasnil Požrl. Na vprašanje, zakaj so brezglutenske diete tako priljubljene, Tomaž Požrl odgovarja: "Menim, da gre predvsem za posledico nepoznavanja tega področja in močno promocijo s strani znanih igralcev in športnikov, ki se pozitivno opredeljujejo do brezglutenske diete."

Vir: http://www.rtvslo.si/zdravje/novice/najp....

 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!