Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Računalništvo

Ne najdem Wi-Fi povezav v Linux Ubuntu

 
 
18.9.2013, 20:59
Predkratkim sem si na računalnik(namizni) naložil Linux 13.04(ubuntu).Kaj kmalu je pa nastopila težava z internetom.Doma uporabljam wifi povezavo prek ruterja Netgear WP5 in usb usmerjevalnika Linksys AE2500.

Ko sem v računalnik priklopil usb,sem s komando -lsusb odkril,da usb uspešno deluje v računalniku.Ampak,nimam pojma,kje bi mi prikazalo dosegljive wifi točke.


Bi kdo vedel kje in kako?


changed: NikMan (22.9.2013, 9:53)
 
 
 
19.9.2013, 14:24
Prikazati ga bi moglo v zgornji vrstici, desno zgoraj bi mogla biti ikona za WiFi. Če jo ne najdeš, poskusi iti na sistemske nastavitve in nato v Omrežje.
 
 
 
19.9.2013, 14:52
Pokaže mi samo,da naredim omrežje,ne pa dosegljivih točk
 
 
 
19.9.2013, 16:11
Ti gori lučka na tvojem USB usmerjevalniku? Poskusi prvo dati USB usmerjevalnik v kakšen drug USB vhod. Če tudi to ne deluje, v terminal napiši ip link in povej, kaj dobiš ven.
 
 
 
19.9.2013, 17:33
Tole mi napiše,ko vnesem komandi ip link ter lsusb .


Lučka na USB usmerjevalniku ni gorela na nobenem usb vhodu.Prej,ko sem še mel windows xp,mi je vse normalno delovalo.
 
 
 
19.9.2013, 18:11
Prvo poskusi z ip link set eth0 up in ip link set eth1 up. Opazuj, če se bo lučka prižgala.

To verjetno ne bo delovalo, in če ne bo, moraš namestiti gonilnike. Gonilnikov za to napravo na Linuxu ni, ampak lahko namestiš program ndiswrapper, z njim pa lahko namestiš Windows gonilnike, in delali bodo na Linuxu.
Tukaj imaš vodiča, ki ti bosta pomagala naložiti ndiswrapper.

Upam, da ti rata

Pa še to: Tvoj usmerjevalnik je Linksys AE2500 ane?
Drugače pa ti ni treba slikat zaslona z kamero, mislim da Ubuntu že vsebuje program za slikanje zaslona (mislim, da se reče Zaslonska slika)


changed: Slovenijakp (19.9.2013, 18:13)
 
 
 
19.9.2013, 20:51
Ndiswrapper mapo uspešno spravim preko usb ključka na računalnik,toda nastane težava.Poskusim par različnih komand,a mi najde težavo.Ali slučajno veš,kako instalirati kar direktno iz desktopa?
 
 
 
19.9.2013, 21:35
Če bi želel namestiti driverje direktno iz desktopa, potrebuješ internetno povezavo na tem računalniku.
Kaj pa je ta težava? Kaj ti napiše, kje se zatakne?

Kolikor sem pogledal na internet, je nekaterim uspelo na starejših različicah Ubuntuja, ampak ne vem, če bo delalo na 13.04. Predlagam, da si kupiš drug USB usmerjevalnik, če ne bo ratalo namestit ndiswrapperja oz. ne bo delal.
 
 
 
19.9.2013, 22:05
Jutri bom najverjetneje računalnik priklopil z ethernet kablom(ali kako se že pač imenuje) in lastnoročno naložil ndsiwrapper ter driverje za usb usmerjevalnik in podobno..

Najpametnejša in najlažja ideja,ki bi celo delovala..hah XD
 
 
 
2.10.2013, 16:28
Ndsiwrapper sem pozneje namestil,s tem tudi gonilnike,toda lučka še vedno ne gori.(preko ethernet kabla seveda)

Kakšen predlog kaj naj še storim?
 
 
 
2.10.2013, 16:55
Namestiti moraš nujno gonilnike za Windows XP, če ne ne bo delalo.
Najlažje se gonilnike namesti z ndisgtk.
 
 
 
4.10.2013, 18:08
filip@filip-System-Product-Name:~$ sudo apt-get install ndisgtk
[sudo] password for filip:
Branje seznama paketov ... Narejeno
Gradnja drevesa odvisnosti
Branje podatkov o stanju ... Narejeno
Najnovejša različica ndisgtk je že nameščena.
0 nadgrajenih, 0 na novo nameščenih, 0 bo odstranjenih in 0 ne nadgrajenih.
filip@filip-System-Product-Name:~$


Očitno so že nameščeni vsi,lučka na usbju pa še vedno ne gori.
 
 
 
4.10.2013, 19:36
Mislil sem, da uporabiš program ndisgtk, ne da ga samo namestiš (v terminal napiši ndisgtk in se ti bo odprl).
 
 
 
4.10.2013, 21:56
Ugotovil sem,da sem mogel še potem naložiti nekaj stvari(ndiswrapper-source,...) in po veliko mukah prišel do konca.Na usbju je svetila lučka.Ampak kje nastopi še ena težava?

Pod wifi točkami označim svojo,vpišem geslo,a mi javi,da ni pravo.Geslo deluje,ko se povežem z vsemi ostalimi napravami,samo tu ne deluje. 
 
 
6.10.2013, 17:18
Hm... Ne vem, zakaj to.
Lahko pa se poskusiš povezati na internet z programom WICD namesto NetworkManagerja, ki ga imaš sedaj.
Navodila za inštaliranje imaš tu: https://help.ubuntu.com/community/WICD
 
 
 
7.10.2013, 21:39
Meni ima Unbutu (Linux) zelo lepo obliko. In me zanima kako bi se to odrezalo če bi to naložil na moj računalnik. Ali lahko imam antivirus? Ali lahko igram Minecraft? Ali lahko igram tudi druge igre? Pri keri stvari se Unbutu bol odreže od Windowsa ter katere slabosti ma Unbutu ter še kako je z novim verzijam kako se to naredi kaj ko verzija poteče....?

Hvala za pomoč. Lp!


changed: Slovenec002 (7.10.2013, 21:39)
 
 
 
8.10.2013, 14:14
Me veseli, da se vse več Slovencev odloča za Ubuntu namesto Windowsa

Ubuntu je najbolj popularna različica operacijskega sistema GNU/Linux (krajše samo Linux). Različicam Linuxa se reče distribucija. Sam sicer ne uporabljam Ubuntuja, ampak distribucijo bolj primerno za napredne uporabnike Arch Linux, vendar vseeno toplo priporočam Ubuntu, saj je lahek za inštalacijo in uporabo.

Antivirusa ne boš potreboval, saj je na Linuxu zelo malo virusov.

Minecraft lahko igraš, saj je Java na voljo tudi na Linuxu. Minecraft lahko igraš tudi z vsemi modi, ki jih uporabljaš na Windowsu (če imaš kakšnega)

Igraš lahko tudi druge igre kot Minecraft. Na Steamu za Linux je veliko iger (sicer jih ne boš mogel piratizirati, ampak cene niso pretirane, treba je biti pošten do razvijalcev ), med njimi odlične Half-Life 1 in 2, Euro Truck Simulator 2, Counter Strike Source, Counter Strike 1.6, Serious Sam 3, Europa Universalis IV, Portal (Portal 2 prihaja), Left 4 Dead 2, Killing Floor, DOTA 2, Team Fortress 2, Natural Selection 2, Garry's Mod, Metro Last Light prihaja, Football Manager 2014, Kerbal Space Program, Leisure Suit Larry, ARMA Tactics, Faster than Light, Shank 1 in Shank 2... Iger za Linux je v času pisanja (8. oktober 2013) 320, tako da mislim, da jih je dovolj
Poleg tega pa lahko igraš nekatere igre, ki so sicer samo za Windows in ne bi drugače delovale na Linuxu, z združljivostnim slojem WINE! Z njim se da poganjati odlične igre, kot so Call of Duty 4, Blacklight, Need for Speed Underground 2, Most Wanted, Carbon, Undercover, World, Hot Pursuit 2010, Halo 1 in še veliko drugih (katere igre delujejo, lahko preveriš na http://appdb.winehq.org/ )

Ubuntu se bolje odreže v veliko stvareh:
- veliko manj možnosti je, da dobiš virus
- sistem je stabilnejši
- Linux je zastonjski in odprto-koden!
- brez crapware programov (recimo toolbarov, reklam...)
- zelo prilagodljiv je, lahko si prilagodiš računalnik veliko bolj kot v Windowsu
- delovni prostori, recimo na enem imaš odprt Skype, na drugem pa polnozaslonsko igro, med katerima lahko preklopljaš z pritiskom tipkovne kombinacije
- razni efekti, kot so želejasta okna, vrtljiva kocka za premikanje med delovnimi prostori, ki jih lahko poljubno izbereš
- veliko lažje nameščanje programov
- posodobi sistem in vse programe z parimi kliki ali komando
- veliko se boš naučil

So pa tudi nekateri minusi, ki so:
- vse igre še niso narejene za Linux in tudi ne delujejo z združljivostnim slojem WINE
(rešitev je, da Ubuntu naložiš zraven Windowsa in med njima poljubno izbiraš, ko prižgeš računalnik)
- nekateri programi niso na voljo za Linux, kot so Photoshop, Sony Vegas, Fraps...
(nekatere programe lahko poženeš z WINE-om, če to ne deluje, jih lahko namestiš na virtualni računalnik, če pa tudi to ne bo delalo, pa lahko namestiš Ubuntu zraven Windowsa in reštartaš računalnik, ko jih potrebuješ)
- včasih je kakšna težava težka za rešit, ampak z reševanjem težav se učiš

Verzije Ubuntuja prihajajo nove na 6 mesecev oz. pol leta, in ko pride nova ven, moraš posodobiti sistem (sicer ni treba, ampak to predstavlja varnostno grožnjo, če ne posodobiš).
Naslednji Ubuntu (verzija 13.10) izide 17. oktobra.
Sistem sicer lahko posodobiš tako, da ne izgubiš svojih datotek in programov, a to ne deluje vedno (ponavadi ja, ampak ne vedno), zato si moraš spraviti datoteke na varno, ali pa inštaliraš nov Ubuntu vedno čisto na novo.
Če ti to ni všeč, si lahko namesto nove različice izbereš LTS različico Ubuntuja (trenutna podprta LTS različica je 12.04), ki ima zagotovljeno podporo 5 let, nova LTS različica pa pride ven vsake 2 leti (priporočam, da ko pride nov LTS ven, da si ga namestiš).

Evo, pa sem se razpisal, hahah :D
No, to je to, če imaš še kakšno vprašanje, kar napiši, rad pomagam, ko gre za Linux
 
 
 
8.10.2013, 16:21
Hvala me veseli mogoče kmalu potegnem Unbutu. Jaz mam vse igre na cdju in Euro truck simuator 2 zlo rad igra,Minecraft,Mw3. Igram tudi kako spletno igro. Samo zanima me jaz bi uporabljal sami Linux in nič drugega ne še zraven kak Windows kot si napisal ker mam Windowsa enostavno dovolj., potegnil sem neki s Partisa in so se mi neki cleanerji naložili ki cleanajo moj pc kar je katastrofa. Se pravi da je najbolje vzet Unbutu verzija: 12.04 in 32 bitn sistem. Ter kaj je različica med Unbutu in Kunbutu ali kako že in ali lahko namestim 32 bit ali 64 bit ali samo enega nevem katerega naj izberem in kateri je boljši?

Lep pozdrav. Lp!

Lep pozdrav. Lp!


changed: Slovenec002 (8.10.2013, 16:26)
 
 
 
8.10.2013, 16:44
Ter napiši mi kako se to natančno namesti podrobno da si ne bom vničil računalnika. Lep pozdrav. Lp!
 
 
 
8.10.2013, 21:31
Razlika med Ubuntujem in Kubuntujem je, da Ubuntu uporablja namizje Unity, Kubuntu pa KDE. Namizje je ena od stvari, ki jih lahko prilagodiš pri Linuxu. Seveda lahko na Ubuntu potem namestiš KDE, ali pa še kakšno drugo namizje, med katerimi potem lahko preklapljaš med prijavo.
Ker si rekel, da ti ima Ubuntu lepo obliko, si potem izberi navadni Ubuntu, ne Kubuntu.

Razlika med 32-bitno in 64-bitno različico je, da je ena narejena za x86 (32-bitne) procesorje, druga pa je narejena za x64 (64-bitne) procesorje. Če imaš 64-bitni procesor, si naloži 64-bitni Ubuntu, če pa imaš 32-bitni procesor, pa izberi 32-bitni Ubuntu.

Glede inštalacije pa, računalnika si ne moreš pokvariti
Navodila za namestitev ti bom napisal z slikami, ko bom imel čas.

 
 
 
9.10.2013, 7:16
Ok hvala probaj čim prej. Lep pozdrav. Lp!
 
 
 
9.10.2013, 17:44
Ne rabiš več napisat tega Unbutu že inšterleran in odlično se obnese. Lep pozdrav. Lp!
 
 
 
9.10.2013, 17:56
Okej, super! Če boš še potreboval pomoč, sem na voljo.
PS: Nisem si mogel pomagati, da ne bi omenil. Napiše se Ubuntu, ne Unbuntu. Ubuntu je afriška beseda za človeškost


changed: Slovenijakp (9.10.2013, 17:58)
 
 
 
10.10.2013, 7:21
No si bom zapomnil. Potegnil sem par programov in to je problem da te programe ko sem potegnil z Ubuntu shopa jih ne najdem kam naj grem? Lep pozdrav. Lp!
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!