Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Antična Grčija

  Grška kultura je pomembno vplivala na življenje ljudi po Evropi, saj nam je zapustila demokracijo, volitve, gledališče, matematiko, filozofijo in arhitekturo.
 
 
1
 
 
Kje se je razvila prva visoka kultura v grškem prostoru oziroma minojska civilizacija?




 
 
2
 
 
Kdaj približno se je razvila prva Grška kultura?




 
 
3
 
 
Zakaj naj bi se leta 1400 PNŠ končala kretska civilizacija?




 
 
4
 
 
Kako se je imenovala država v visoko razviti civilizaciji na evropski celini?




 
 
5
 
 
Leta 1000 PNŠ so v Grčijo prihajala grška plemena Ahajcev, Joncev in Eolcev. Katero pleme smo pozabili napisati?




 
 
6
 
 
Preseljevanje Grkov v 1 tisočletju PNŠ pomeni uničenje mikenske civilizacije, ja je zaznamovano z notranjimi spopadi. Kako imenujemo to obdobje?




 
 
7
 
 
Kako so se imenovale mestne državice, značilne za Antično Grčijo?




 
 
8
 
 
Zaradi prevelikega števila prebivalstva in drugih vzrokov so v 6 stoletju PNŠ v Antični Grčiji začeli ustanavljati kolonije po sredozemskem morju. Kako imenujemo to obdobje?


 
 
9
 
 
Kljub razdrobljenosti na številne mestne državice, je v Antični Grčiji zaradi skupne pisave in jezika obstajala zavest o povezanosti, ki jo imenujemo?


 
 
10
 
 
Leta 776 PNŠ predstavlja za Staro Grčijo začetek štetja let. Kaj se je takrat prvič zgodilo?




 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!