Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Politika: Zakaj se v politiki delijo na leve in desne?

 
 
21.9.2012, 7:37
Dobro jutro

Najprej bi rada pohvalila to stran, saj je ena boljših in mi je pomagala že velikokrat. No, da se vrnem k vprašanju.

Danes (ali verjetno že vedno) se politika deli na leve in desne. Mene pa samo zanima, zakaj se tako reče in v čem je smisel leve ali desne strani? V čem je tudi razlika, da se delijo tako, kakšni morajo biti recimo pogoji, da si lahko desno ali levo usmerjena politična stranka?

Hvala vam za odgovore.

Papa
 
 
 
21.9.2012, 8:15
Živijo Špela in najprej hvala za lepe besede

Legend, ki krožijo med nami, je že veliko in lahko slišimo razlog, da so delitve med leve in desne posledica delitve v angleškem spodnjem domu ali pa bolj "sočnih", da je Kristus dejal, da so kozli na levi, ovce pa na desni. V bistvu pa so to parlamentarno delitev v svetu prinesli Francozi.

Kralj Ludvik XVI. ni bil obglavljen takoj, saj je bil po revoluciji formalno vodilni še nekaj let, čeprav je večino opravljanja imela čez narodna skupščina. Znotraj nje pa so se hitro pojavile skupine, ki so prihodnost gledale drugače (kot pri nas). Na eni strani so se predstavljali rojalisti, ki so se zavzemali za ohranitev monarhije in na drugi republikanci, ki so bili mnenja, da kralj ni v redu in ga je najbolje odstraniti.

Rojalisti so takrat sedeli na desni strani, republikanci pa na levi strani. Če kdo pozna zgodovino, verjetno ve, kaj se je nato zgodilo. Če pogledamo današnji svet, lahko opazimo, da sodobna levica in desnica nimata veliko skupnega s stališči obojih, saj so rojalisti bili naklonjeni sociali in državnemu nadzoru cen, levica pa zagovarjala prosti trg.



Danes je stanje malo drugačno, saj so se politične strani zasukale s pojavom socializma, poimenovanje pa je ostalo, čeprav je politični sistem namesto premice postal koordinatni sistem, katera pola sta komunizem in neoliberalizem. K temu pa se doda še socialno dimenzijo, katere skrajnosti predstavljata anarhija in fašizem.

Pri nas bi lahko rekli za Janeza Janšo, da je avtoritativen desničar, Zoran Janković avtoritativen levičar, Dalajlama pa zelo liberalen levičar. Politiki, ki bi se zavzemali za interese države in ljudi, pa je danes zaradi obstoja strank in posledično njihovih služb, vedno manj.


changed: NikMan (21.9.2012, 18:16)
 
 
 
10.10.2012, 13:05
Hvala za odličen odgovor. Se pravi so Francozi krivi
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!