Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Virusi

  Poznamo več kot 5.000 različnih virusov in polovica človeške DNK izvira iz virusov, ki so se manifestirali v celice naših prednikov.
 
 
1
 
 
Ali ima virus celične mehanizme, s katerimi se razmnožuje?


 
 
2
 
 
Ali imajo virusi gene?


 
 
3
 
 
Kaj pomeni beseda virus v latinskem prevodu? 
 
4
 
 
Ali so virusi aktivni, ko ne živijo v živi celici?


 
 
5
 
 
Ali je gripa viroza?


 
 
6
 
 
Koliko so stari biološki virusi?


 
 
7
 
 
Ali se viruse zdravi z antibiotiki?


 
 
8
 
 
Največji virusi, veliki 400 nanometrov se imenujejo? 
 
9
 
 
Katera viroza se med otroci širi kar do osemkrat letno? 
 
10
 
 
Kako se imenujejo virusi, ki povzročajo bolezni dihal pri človeku? 


 
Komentiraj
 
 
 
 
 
17.3.2020, 11:01
Odlično preverjanje znanja na pravi čas!

Sem se registrirala danes in moram pohvalit to stran, v bistvu je to zagotovo ena najboljših strani v Sloveniji! Bravo!!
 
 
 
 
10.12.2020, 13:10
RNA vakcine in ali nas hočejo fentat...

Na podlogi svojega dela z RNA/retro virusi (ZIKA, HIV, LCMV), po razgovorih s svojimi kolegi v US in na podlagi nekaterih njihovih simpatičnih komentarjev glede varnosti vakcin (Shane Crotty in Akiko Iwasaki FTW) sem se odločil zapisati en poenostavljen povzetek tega v slovenščini.

“Kaj je RNA?”
RNA (po naše tudi RNK ali ribonukleinska kislina) so molekule, ki služijo temu da prenašajo informacije znotraj celice in med celicami – recimo kot nekakšno pisemce ali SMS. V vsakem danem trenutku ima vsaka celica v našem telesu 5000+ takšnih pisemc. Ko celica pisemce prebere ga v roku nekaj minut do nekaj ur raztrga in zavrže (Snapchat anyone?).

“Kaj je RNA vakcina?”
Osnovna enota RNA vakcin je RNA (glej zgoraj). RNA vakcine so pisemce, ki našim celicam povedo da naj začasno proizvedejo eno naprej določeno virusno beljakovino, ki predstavlja enega od večih osnovnih gradnikov virusa. Tudi RNA virusi sami se poslužujejo enakega mehanizma za razmnoževanje. Kadar okužijo človeka in človeške celice se RNA virusi sami po sebi ne morejo množiti ampak morajo uporabiti človeško celico, ki za njih proizvede vse osnovne gradnike - s pomočjo RNA.

PAZI ZDAJ TO FINTO - v primeru COVID-19 RNA vakcin, pisemce pravi, da naj celica proizvede eno od 25-ih beljakovin, ki so sicer potrebne za sestavo dejanskega virusa. Ker je to samo en od 25-ih delov ni bojazni da bi celica pomotoma ali namerno proizvedla dejanski virus. Je pa dovolj ta ena beljakovina, da naš imunski sistem prične graditi obrambo pred dejanskim virusom (“Kaj ti bo pa torba, če imaš kolo?” ). Hkrati pa ne pozabit prvega odstavka, da RNA in RNA vakcine ne postanejo nek stalen del naših celic ali telesa.

“Ja pa je varno te zdaj to?”
Do sedaj je vakcina za preprečevanje COVID-19 bila preizkušena na predsej več kot 70000 ljudeh (btw kar nekaj zdravil je bilo že odobrenih na podlagi manjše količine podaktov). Pod budnim nadzorom neodvisnih organizacij (in ne zlobne farmacevtske industrije) resnejših stranskih učinkov ni bilo ugotovljenih. To ne pomeni, da človek nima reakcije na vakcino. Imunski odziv na vakcino, in s tem morebitno kratkotrajno slabo počutje kot je mrzlica in rahla vročina, je znak da je imunski sistem pričel delovati naproti tej eni virusni beljakovini. S tem imunski sistem ustvarja primeren imunski odziv in spomin od katerega je odvisna zaščitenost pred dejanskim virusom ("je zašvicu full" ).

“Samo če pa nimamo dolgoročnih podatkov….”
Vakcine lahko povzročijo, pa čeprav redko, dolgoročne stranske učinke. VENDAR iz desetletji proučevanja varnosti vakcin vemo, da se te pokažejo 99,999999% časa v prvih dveh mesecih od imunizacije. In iz tega razloga so FDA in EMA zahtevale, da varnostni podatki o novi vakcini naproti SARS-CoV-2 segajo nazaj vsaj dva meseca – no zdaj veš...

“Kaj pa če nam noter mešajo še vsega vraga drugega in nas bodo vse gensko spremenili in….”
Bodi faca pa zaupaj znanstvenikom in strokovnjakom za foro. Sicer pa ne rabiš narediti nič drugega kot se nasloniti nazaj na svoj fotelj, brskat po svojem super pametnemu telefonu, ki komunicira s sateliti v zemljini ploščati orbiti in vzet kot samoumevno, da te še ni pobrala davica.


spremenjeno: NikMan (10.12.2020, 13:11)
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!