Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Svetovno znani skladatelji

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Rock zvezde je danes precej enostavno prepoznati. Kaj pa svetovno znane skladatelje, ki niso več med nami, njihove skladbe pa verjetno poznate?
 
 
1
 
 
Zaseda pomembno mesto v razvoju češke nacionalne glasbene smeri. Najbolj je znan po ciklu svojih simfoničnih pesnitev, imenovanem Moja domovina in osmih operah. 
 
2
 
 
Eden izmed najpomembnejših predstavnikov glasbenega klasicizma. Danes je znan tudi kot avtor evropske himne, ki povzema del četrtega stavka skladateljeve Devete simfonije. 
 
3
 
 
Bil je prvi ruski skladatelj, čigar glasba je pustila trajen vtis na mednarodni ravni. Njegova najbolj znana dela so Hrestač, Labodje jezero, Trnuljčica itd ... 
 
4
 
 
Splošno priznan kot eden izmed najboljših skladateljev vseh časov. Njegova dela, znana po intelektualni globini, tehnični zahtevnosti in umetniški lepoti, so navdihovala skoraj vse evropske glasbenike od Mozarta do Schönberga. Zelo znano delo je Preludij in fuga v D-molu. 
 
5
 
 
Že kot mlad fant je pokazal velik talent za glasbo, ki ga je dokazal s stavki, napisanimi na starem klavirju. Njegovo zelo znano delo je opera Traviata. 
 
6
 
 
Italijanski skladatelj, violinist, dirigent in mojster italijanske glasbe za godala. Njegovo zelo znano delo je Štirje letni časi. 
 
7
 
 
Rodil se je leta 1756 v Salzburgu in je veljal za vplivnega skladatelja, ki je deloval v glasbenem klasicizmu. Lahko bi tudi rekli, da je najbolj znan skladatelj na svetu, imenovali pa so ga tudi čudežni deček. Ena izmed njegovih najbolj znanih del je Figarova svatba. 
 
8
 
 
Skladatelj se v času Tretjega rajha ni formalno povezoval z nacistično stranko, kljub temu pa ga je avtomatizem popularnosti njegovega slavnega dela, Carmine Burane, povezoval z ideologijo in ustrojem takratne države. 
 
9
 
 
Bil je eden največjih inovatorjev v resni glasbi 19. stoletja. Z novimi harmonskimi zamislimi in zgradbo svojih dramatičnih kompozicij je vplival na mnoge skladatelje romantičnega obdobja. Njegovo zelo znano delo je Valkira. 
 
10
 
 
Med njegovimi deli so najbolj znani valčki in polke, ki odražajo dunajsko brezskrbnost tistega časa. Leta 1867 je napisal svoje najslavnejše delo Na lepi modri Donavi, v katerem je opredelil obliko dunajskega valčka. Ta valček velja za neuradno dunajsko himno. 


 
Komentiraj
 
 
 
 
 
4.4.2020, 20:28
Kvizi na Zmaga.com pa so svetovni. Sicer ne bom povedal, koliko sem dobil, ampak vsa čast
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!