Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Vesolje

  Geocentrični model pomeni, da je Zemlja v središče vesolja. Heliocentrični model pa postavlja Sonce v središče Osončja.
 
 
1
 
 
Naša Galaksija je široka okoli 100000 svetlobnih let. Za Vesolje pa se domneva, da široko? 
 
2
 
 
Kako imenujemo težnost oziroma silo, ki povzroča, da telesa z maso privlačijo drug drugega in je vedno privlačna (nikoli odbojna)? 
 
3
 
 
Kako imenujemo meglico oziroma medzvezdni oblak prašnih delcev in plinov? 
 
4
 
 
Zrak, ki ga dihamo, voda, ki jo pijemo, zvezde, ki jih opazujemo na nočnem nebu, planet, na katerem živimo, in tudi mi sami – vse je snov. Vemo, da je vsa snov sestavljena iz zelo majhnih delcev in da v vesolju prevladujeta? 
 
5
 
 
Kaj v astrofiziki teoretična zgostitev mase, katere težnostno polje je tolikšno, da ubežna hitrost presega hitrost svetlobe? 
 
6
 
 
Karmanova linija predstavlja navidezno mejo med zemeljsko atmosfero in vesoljem. Na kateri višini pa se nahaja? 
 
7
 
 
Kako imenujemo domnevno vrsto snovi, ki je ni moč zaznati po njenem oddanem sevanju, s pomočjo gravitacijskih vplivov pa dosledno kaže na to, da je te snovi veliko več od neposredno vidne? 
 
8
 
 
Kako v fizikalni kozmologiji imenujemo znanstveno teorijo nastanka Vesolja, ki naj bi nastalo z velikansko eksplozijo prostora in snovi v nekem končnem času v preteklosti? 
 
9
 
 
Kako se imenuje slavna enačba, katere rezultat je število razvitih zunajzemeljskih civilizacij v naši Galaksiji, s katerimi bi lahko navezali stik? 
 
10
 
 
E = mc² je zelo znana enačba, ki obravnava razmerje med maso in energijo. V enačbi E predstavlja energijo, m maso, c pa je? 


 
Komentiraj
 
 
 
 
 
23.7.2020, 19:29
Super test ;-)
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!