Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Najbolj znani slovenski gradovi

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Koliko slovenskih gradov poznate? V tokratnem preverjanju znanja smo jih objavili deset najbolj znanih.
 
 
1
 
 
Prvič je bil omenjen v 13. stoletju, točneje leta 1252 in je edini vodni grad v Sloveniji. 
 
2
 
 
Na grajskem griču najdeni predmeti dokazujejo nepretrgano poseljenost že od mlajše kamene dobe. 
 
3
 
 
Grad na strmi pečini se dviga 139 metrov nad gladino jezera, v zgodovinsko obdobje pa je stopil leta 1004 z listino nemškega cesarja Henrika II.. 
 
4
 
 
Nekoč eden največjih gradov na Slovenskem je dobil ime po svobodnih gospodih, poznejših Celjskih grofih in je bil prvič omenjen v listinah okoli leta 1130. 
 
5
 
 
Renesančni grad je lepo obnovljen in zaradi svoje zgodovine med najpomembnejšimi kulturnozgodovinskimi spomeniki Slovenije. Prva omemba je iz leta 1533, kasneje pa ga kupil Janez Vajkard Valvasor. 
 
6
 
 
V svojem času je predstavljal največjo utrdbo na slovenskem ozemlju in nekdanji sedež najbolj znanih slovenskih grofov. Najstarejša omemba gradu izhaja iz leta 1322. 
 
7
 
 
Zgodovina gradu sega verjetno kar v 11. stoletje in predstavlja edinstven muzej bivalne kulture 19. stoletja ter eden redkih gradov v Sloveniji, ki se ponaša z originalno opremo. 
 
8
 
 
Grad je bil prvič omenjen leta 1274 in je tako poseben ter edinstven, da se uvršča v deseterico najbolj fascinantnih gradov na svetu. 
 
9
 
 
Največji slovenski grad, kjer je graščak nekoč lahko bival vsak dan v drugi sobi, saj ima kar 365 sob. Arheološka izkopavanja dokazujejo njegov obstoj že v 11. stoletju. 
 
10
 
 
Eden od najbolje ohranjenih gradov v Sloveniji, prvič pa se ga omenja leta 1270. 


 
Komentiraj
 
 
 
 
 
27.5.2020, 9:10
Dobil sem komaj 40%

Odličen kviz in obenem zelo poučen. Všeč so mi letnice.

Res ste odlična stran!!!
 
 
 
 
27.5.2020, 9:14

Dober kviz. Zadnji dve vprašanji vsaj zame, neuspešni!
 
 
 
 
27.5.2020, 12:08
Na Facebooku sem opazila vašo reklamo za to preverjanje znanja. Potem pa sem si ogledala še ostale vsebine na spletni strani in priznam, da sem NAVDUŠENA nad vsem, kar ponujate.

Za moje pojme je to med top 5 najboljšimi stranmi pri nas in ne razumem, kako da vas nisem že prej našla.

Vedno rada pohvalim, če je kaj dobrega. In ta spletna stran JE!
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!