Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Kače

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Ste vedeli, da v Sloveniji živi enajst različnih vrst kač in le tri od teh so strupene. Te so modras, laški in navadni gad.
 
 
1
 
 
Strupena kača, ki živi tudi v Sloveniji in jo najdemo na vlažnih hladnejših območjih z velikimi temperaturnimi spremembami med dnevom in nočjo ter se rada zadržuje na sončnih mestih. Najdemo jo na robu močvirij, na planinskih meliščih, barjih, ob planinskih poteh, na jasah, ekstenzivno gojenih travnikih in pašnikih. 
 
2
 
 
Po nekaterih podatkih naj bi bile te kače najbolj strupene na svetu. Prebivajo v Avstraliji in Papui Novi Gvineji. 
 
3
 
 
Nestrupena in človeku nenevarna evropska kača. Je najpogostejša in najbolj razširjena kača v Sloveniji. 
 
4
 
 
Ameriška strupenjača, ki je sestavljena iz ohlapnih roževinastih členov. Če se počuti ogroženo, z njimi glasno rožlja. 
 
5
 
 
Dolga nestrupena kača, ki lahko preseže dolžino dveh metrov in tako spada med največje slovenske kače. 
 
6
 
 
Je izredno mirna in nestrupena vrsta in se hitro navadi na človeka. Znan je po tem, da zelo nerad ugrizne in naseljuje savane in suhe gozdove centralne Afrike. 
 
7
 
 
Strupena kača je prepoznavna po značilnem rožičku na nosu, zaradi katerega bi ga le stežka zamenjali s katero drugo v Sloveniji živečo kačo, in po rdeči barvi na spodnji strani repa. 
 
8
 
 
Najdaljša strupenjača na svetu, dolga od 3 do 5 metrov, ki živi v kopenskem delu Indije, južne Kitajske in jugovzhodne Azije. Hrani se z drugimi kačami in kadar je ogrožena, dvigne sprednjo tretjino telesa 1,5 m visoko. 
 
9
 
 
Velja za največjo kačo na svetu in če lahko verjamemo nekaterim pričevanjem, naj bi v amazonskih džunglah živele 30 metrske orjakinje. 
 
10
 
 
Gre za najhitrejšo kačo na svetu, ki se lahko giblje s hitrostjo do 20 km/h. Znana je kot ena od najnevarnejših kač v Afriki in je pred uporabo protistrupa stopnja smrtnosti dosegala tudi 100 odstotkov. Človek lahko zaradi ugriza umre že v 20 minutah. 


 
Komentiraj
 
 
 
 
 
24.6.2020, 7:36
40%

Precej poučen članek, ki mi bo pomagal pri spoznavanju kač. Hvala
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!