Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Vino

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Saj ste vedeli, da je najstarejša vinska trta stara več kot 450 let in da se nahaja v Mariboru? Kako dober someljé ste, pa se preizkusite v tem preverjanju znanja.
 
 
1
 
 
Približno koliko let potrebuje novo posajena trta, da je primerna za prvo trgatev? 
 
2
 
 
Približno koliko buteljk vina dobimo iz ene tone grozdja? 
 
3
 
 
Ali je Sivi pinot belo ali rdeče vino?


 
 
4
 
 
Grozdje, iz katerega je vino pridelano, je obrano v polni zrelosti in se ga ne dosladkava. Kakšno kakovost tako vino dosega? 
 
5
 
 
Kako se imenuje postopek pridelave običajno rdečih vin, ko se rahlo stisnjeni vinski grozdi takoj po prihodu iz vinograda namakajo v lastni tekočini in traja od 2 do 4 tedne? 
 
6
 
 
Kako se imenuje grozdni sok, iz katerega s pomočjo alkoholnega vrenja vinarji pridelujejo vino? 
 
7
 
 
Katera država je poleg Italije vodilna po proizvodnji vina na svetu? 
 
8
 
 
Glede na delež nepovretega sladkorja v vinu se vina delijo na štiri sorte. Sladko vino je z 50 gramov na liter nepovretega sladkorja najbolj sladko, kako pa se imenuje najmanj sladko, ki ima le 5 gramov na liter nepovretega sladkorja? 
 
9
 
 
Kako se v Sloveniji imenuje praznik vina, ki se praznuje 11. novembra. Tega dne se namreč grešno novo vino spremeni v pravo vino? 
 
10
 
 
Kako se imenuje postopek, ki grozdni sok s pomočjo gliv kvasovk pretvarjajo sladkor v alkohol? 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!