Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Oblike vladavin

  Kako dobro poznate oblike vladavin, ki so del družbene dejavnosti, ki upravljajo državo ali skupnost? Ste vedeli, da se veda, ki preučuje vladavine, imenuje arhontologija?
 
 
1
 
 
Družbeni sistem, kjer dobesedno pomeni odsotnost hierarhije?
 
 
2
 
 
Organ vlada državi s popolno absolutno močjo in ga ni moč umakniti z oblasti, državljani so v njegovi lasti?
 
 
3
 
 
Posameznik prevzame oblast na legitimen način, a nadaljnje spremembe onemogočajo, da bi kdo drug na demokratičen način prišel na oblast?
 
 
4
 
 
Vladajo pripadniki več plemenitih rodov?
 
 
5
 
 
Družbeno-ekonomski sistem, ki naj bi na podlagi razvoja proizvajalnih sil zamenjal kapitalistično ureditev?
 
 
6
 
 
Vladavina, kjer vlada državi stranka in njen vodja, opira pa se na zavezo narodni ali nacionalni skupnosti?
 
 
7
 
 
Vladavina verske ustanove, kjer vladajo državljani, ki so voditelji verske skupnosti?
 
 
8
 
 
Sistem vladavine, kjer vlogo predstavnika države prevzame posameznik, ki moč preda dediču?
 
 
9
 
 
Vlada imenovana od večine volilnega telesa, pri čemer je volilna pravica porazdeljena ne glede na spol, premoženje ali poreklo?
 
 
10
 
 
Oblika vladavine, kjer je politična moč v rokah peščice ljudi, običajno na podlagi sorodstvenih vezi, bogastva ali vojaške moči?
 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!