Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Janez Vajkard Valvasor

  Ste vedeli, da je bil Valvasor zaradi svojega obsežnega dela leta 1687 izvoljen za člana angleške Kraljeve družbe v Londonu, poleg tega pa so njegov spis objavili v dveh tujih znanstvenih zbirkah?
 
 
1
 
 
Janez Vajkard Valvasor se je rodil 28. maja 1641 v katerem mestu?
 
 
2
 
 
Janez Vajkard Valvasor si je v svojih delih prizadeval pisati objektivno, vendar ga je močno zaznamovala kakšna vera?


 
 
3
 
 
Janez Vajkard Valvasor je izpopolnjeval svoje znanje in si nabiral izkušnje na potovanjih po tujini. Ali je obiskal Afriko?


 
 
4
 
 
Janez Vajkard Valvasor je po vojni proti Osmanom kupil kateri znan grad?
 
 
5
 
 
Valvasor je bil vsestransko izobražena osebnost in je bil na Slovenskem eden prvih?
 
 
6
 
 
Valvasor je zaradi prispevka k slovenski znanosti in kulturi ena ključnih osebnosti slovenske zgodovine, zato je bil upodobljen katerem bankovcu? 
 
7
 
 
Raziskava katerega jezera je Valvasorju prinesla edino priznanje v življenju in predtavlja enega vrhuncev njegovega dela?
 
 
8
 
 
Da bi bila razumljiva čim širši množici, je bilo delo s 3532 stranmi, ki predstavlja življenje na Slovenskem, leta 1689 napisano v nemškem jeziku in predstavlja vrh Valvasorjevega dela?
 
 
9
 
 
Leta 1575 je bil tik pod vrhom katerega prelaza zgrajen krajši predor, ki je bil eden prvih gorskih predorov v Evropi, kasneje pa je Valvasor predstavil načrt za tunel, ki je bil zgrajen šele leta 1964?
 
 
10
 
 
Iz Valvasorjevega največjega dela so vsebine zajemali Janez Trdina, Jopip Jurčič, Anton Aškerc, Ivan Tavčar in kateri znani slovenski pesnik, ki je od tam dobil navdih tudi za povodnega moža?
 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!