Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Ozvezdja

  Ozvezdje ali konstelacija je skupina zvezd, ki navidezno predstavljajo posebno podobo in zelo zanimive zgodbe. Mednarodna astronomska zveza je razdelila nebo na 88 uradnih ozvezdij.
 
 
1
 
 
Ozvezdje, ki v grški mitologiji predstavlja nečimrno kraljico, ki se je bahala s svojo brezprimerno lepoto?
 
 
2
 
 
Ozvezdje, ki v grški mitologiji predstavlja žival, ki je bil zaradi njegove izjemne kože neranljiv za kakršenkoli napad?
 
 
3
 
 
Ozvezdje, ki v grški tradiciji predstavlja vazo, iz katere se je izlil potok do ozvezdja Južna riba?
 
 
4
 
 
Ozvezdje, ki ga poznamo skorajda vsi oziroma vsak del njega in je pomembno za iskanje zvezde Severnice?
 
 
5
 
 
Ozvezdje, ki je najbolj vidno poleti in v mitologiji predstavlja lik, ki varuje nebesna vrata, skozi katera zahaja Sonce?
 
 
6
 
 
Ozvezdje, ki v mitologiji predstavlja zgodbo o boginji Afroditi in njenem sinu Eros ter njuni rešitvi s strani predstavljenega lika oziroma ozvezdja pred pošastjo Tifonom?
 
 
7
 
 
Ozvezdje, ki v antični egipčanski astronomiji predstavlja obliko boga Amon-Ra, predstavlja pa rodnost in ustvarjalnost?
 
 
8
 
 
Ozvezdje, ki v mitologiji predstavlja zgodbo o velikim lovcu, ki je v družbi zvestega psa Sirija neutrudno raziskoval gozdove in je nekega dne zagledal sedem sestrskih zvezd, imenovane Plejade. Sledil jim je, saj se je z eno izmed njih želel poročiti. Prestrašene deklice so mu ušle in na pomoč poklicale poglavarja bogov, Zevsa. Ta jih je spremenil v ptice, da so lahko odletele, lovec pa je znova ostal sam?
 
 
9
 
 
Ozvezdje, ki v grški mitologiji predstavlja minotavra oziroma Zevsa. Ta je bil globoko zaljubljen v Evropom katero Zevzs ugrabi in potone v morje. Tam je v njegovi lasti in očetujeta sinove z imenom Minos, Radamantis in Sarpedon?
 
 
10
 
 
Ozvezdje, ki v vseh verstvih sveta izražata dvojnost, vpliv posmrtnega, dualizem človeških teženj, duhovnost-telesnost, dan in noč ter obenem ponazarja večno borbo med dobrim in zlim?
 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!