Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Osnove v okenskih aplikacijah v C++

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  V tej preprosti lekciji se bomo naučili ustvariti naš prvi program v okenski aplikaciji, kot se da to enostavno ustvariti v Visual Basic-u, vendar je tu malce drugače.
 
 
1
 
 
Seveda se vam verjetno zdi nenavadno, zakaj sem izbral prevajalnik DevC++ za ustvarjanje Okenske aplikacije in ne kar Visual C++. Odovor je preprost - tukaj bomo šli čisto od začetka in ves program spisali sami, kot  to počno programerji pri programiranju operacijskih sistemov ipd.

Za pisanje tovrstnih aplikacij je ravno C++ dobra izbira, čeprav je njegova sintaksa nekoliko slabša od drugih prograskih jezikov (Visual Basic, C# ipd.). Zavedati se moramo, da bomo lahko to aplikacijo potem uporabili v več operacijskih sistemih, saj je C++ izjemno podprt programski jezik. Poleg tega so Operacijski Sistemi spisani v proramskih jezikih C/C++, kar pomeni veliko prilagodljivost operacijskega sistema na program, kar pomeni hitrejše delovanje in podobno. Pa začnimo.
 
 
2
 
 
Pobrišite vso kodo, ki je privzeta in zapišite stavek include, ki bo sistemu ukazal, po čem se naj "orientira" med izvajanjem programa. No, mi bomo zapisali naslednje, kar je nujno pri vsaki okeski aplikaciji:

#include<windows.h>

Ta stavek v bistvu "pove" sistemu, da bomo uporabljali okensko aplikacijo (Windows).
 
 
3
 
 
Zdaj bomo pa vpisali:

#include<windows.h>
WINAPI WinMain (HINSTANCE hinstance, HINSTANCE hPrevInstance, LPSTR szCmdLine, int CmdShow)
{
MessageBox ("Upam, da sem vam s to kodo kaj pomagal. Zdaj pa vsi na zmaga.com!", "Obvestilo", MB_OK|MB_ICONWARNING);
return 0;
}

Kaj smo s tem naredili? Program bo prikazal Sporočilno okno (MessageBox - Visual Basic MsgBox), ki ima opozorilno ikono in gumb OK.

K temu smo vključili Win 32 API, na osnovi česa delujejo vse Okenske aplikacije. Uporabili smo tudi fukcijo WinMain(), ki prikaže nekatere lastnosti okna v polnilniku programa. In sicer, WinMain funkcija se zmeraj začne z rezervno besedo WINAPI.
 
 
4
 
 
Poglejmo si še izgled programa...
 
 
5
 
 
V DevC++ imamo pa tudi možnost, da izberemo Windows Aplikacijo, ki prikaže takšno okno. In sicer, koda za eno običajno Windows okno je zelo dolga, za to si jo poglejte tukaj.

Vsebuje vse lastnosti, na katerih je zgrajeno navadno windows okno.
To sem povedal samo tako, za predstavo. Seveda je lažje uporabiti Visual C++, vendar tukaj smo se naučili res čistih osnov ustvarjanja Okenskih aplikacij vv C++.

V primeru težav je forum kot nalašč za vas!
 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
6.8.2009, 9:38
Super lekcija. Že programiram.
 
 
 
 
25.11.2009, 19:08
Lahko delam z c++? Naj odprem prazen "project" win32 console application
> Precompiled header< ali >Empty< ? Hvala
 
 
 
 
25.11.2009, 19:38
rokumek:
Lahko delam z c++? Naj odprem prazen "project" win32 console application
&gt; Precompiled header&lt; ali &gt;Empty&lt; ? Hvala

er... koliko sem te razumel, lahko zadevo mirno delaš. To je c++ lekcija, drugače zato nebo šlo .
 
 
 
 
24.11.2010, 16:40
Pozdravljeni.

Super lekcija, že dolgo me je to zanimalo.
A je še mogoče možno, da kdo napiše nadaljevanje te lekcije (kako na to okno dodajati kakšne forme, slike, tekst..)

Hvala
 
 
 
 
6.10.2012, 20:59
Meni skoraj ob vsakem stavku ko poskusim prevajati napiše nek error in se obarva rdeče.Čeprav sem le skopiral to besedilo.
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!