Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Splošno znanje o vesolju

  S prostim očesom vidimo nekaj tisoč zvezd, če ni svetlobnega onesnaževanja, samo v naši galaksiji pa jih do 400 milijard.
 
 
1
 
 
Povprečna oddaljenost Lune od Zemlje?
 
 
2
 
 
Sončeva oddaljenost od Zemlje meri 1 astronomsko enoto, ki znaša?
 
 
3
 
 
Kako se imenuje galaksija, v kateri se planet planet Zemlja in ima premer 100.000 svetlobnih let?
 
 
4
 
 
Soncu najbližja zvezda, ki je oddaljena 4,2 svetlobna leta?
 
 
5
 
 
Najbližja galaksija, ki jo lahko vidimo s prostim očesom na jasnem nebu?
 
 
6
 
 
Najsvetlejša zvezda na nebu poleg Sonca?
 
 
7
 
 
Starost vesolja je ocenjena na približno koliko let?
 
 
8
 
 
Območje prostora in časa, v katerem je gravitacijska sila tolikšna, da ne more nič, niti svetloba ali drugo elektromagnetno valovanje, zapustiti dogodkovnega horizonta?
 
 
9
 
 
Teorija relativnosti predpostavlja, da je hitrost svetlobe ultimativna omejitev hitrosti v vesolju, kar pomeni, da ni mogoče potovati hitreje od svetlobe, ki ima hitrost?
 
 
10
 
 
Kako imenujemo neposreden ali posreden vnos umetne svetlobe v okolje, kar povzroči povečanje naravne osvetljenosti okolja in zaradi tega ne vidimo več dobro vesolja?
 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!