Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Osnove uporabe JavaScript

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  V tej preprosti lekciji bomo spoznali osnove spletnega programskega jezika JavaScript.
 
 
1
 
 
Javascript je spletni programski jezik, ki se ga v spletnih straneh uporablja zelo veliko in ima lahko zelo dobre učinke. Ponekod je za določene funkcije (določene!) celo bolj zaželjen kot PHP. Z lahkoto se javascript tudi vključi med HTML kodo.

Je client-side jezik, kar pomeni, da se vse izvaja na uporabnikovem računalniku in ne na strežniku, kot npr. v primeru PHP ali ASP. Javascript koda je tako vidna vsakomur. Javascript iz statične HTML strani naredi dinamično stran. Stran  je bolj interaktivna, vsebina se spreminja ...

Najprej bomo spoznali dogodek onload.

<body onload="funkcija()">

Javascript smo vstavili v značko BODY. Dogodek onload se izvede, ko se stran naloži.

Ker ne bi rad preveč dolgovezil, odprimo beležico ali katerikoli urejevalnik besedila (priporočam Notepad ++) in začnimo pisati.
 
 
2
 
 
Za začetek bomo uporabili naslednji zapis, v katerega bomo vstavili kodo:

<html>
<head>
<title>Moj javascript dokument</title>

Zdaj v značko head zapišimo javascript funkcijo:

<script type = "text/javascript">
<!--
Funkcije in spremenljivke
//-->
</script>

Znaka <!-- in //--> uporabite samo takrat, kadar ne želite, da v brskalnikih, ki ne podpirajo javascript, ne pokaže izvorne javascript kode, načelno pa nista obvezna.

No, nadaljujmo naprej. Pred tem je pa dobro, da vam povem še, da javascript nič ne "zaostaja" za drugimi jeziki :)

Tudi tukaj se, podobno kot pri ostalih programskih jezikih, uporablja za vsako funkcijo podpičje (;).
 
 
3
 
 
Sedaj bomo spoznali najosnovnejšo, najpreprostejšo  javascript funkcijo, ki zapiše besedilo v dokument. To je funkcija objekta document (spletne strani).

<script type = "text/javascript">
document.write ("Moja prva javaskript funkcija! :)";
</script>

Poglejte izgled strani v brskalniku. Črno na belem se vam izpiše Moja prva javascript funkcija!

Smo že nekam prišli, kajne?

Ta funkcija izpiše tekst na dokument. Poznamo več podobnih funkcij, med njimi npr.document.linkColor (barva povezave), document.bgColor ( barva ozadja...), ipd ...
 
 
4
 
 
Sedaj pa spoznajmo še If stavek. V osnovi ni nič drugačen, kot pri drugih podobnih jezikih (C#, Java, C...).

if (pogoj){
koda, ki se izvede če je pogoj TRUE
}
else{
koda se izvede, če je pogoj FALSE
}

Nič lažjega, kajne? Poskusimo uporabiti zadevo v praksi.

<b> Pozdravljeni!<script type="text/javascript">
<!--
var currentTime = new Date()
var ura = currentTime.getHours()
if(ura<6){
document.write ("Dobro jutro!");
}
if (ura>6){
document.write("Dober dan!");
}
</script></b>

Najprej nam funkcija getHours() prebere sistemski datum, nato pa je tukaj If stavek, ki izpiše, če je ura manj kot 6 zjutraj "Dobro jutro", če je pa več, "Dober dan!". Preprosto, kajne?
Rezultat funkcije si v praksi lahko ogledate na sliki.

Pri meni sistemski datum kaže natančno 9.54, zato mi brskalnik izpiše Dober dan.

Tako, sedaj smo že pri praktičnem delu. Povejte, če ni res :)
 
 
 
 
 
5
 
 
Ste se kdaj spraševali, kako to, da se tekst na forumu zmaga.com spreminja v določenem časovnem razmiku, brez da bi se stran osveževala? Ne, tukaj ne bo PHPja. Tukaj je JavaScript.

Torej, kode vam ne bom kazal, bi pa izpostavil eno stvar, ki je v javascriptu zelo uporabna. Ta je sicer uporabljena pri vseh programskih jezikih, ampak naj še izpostavim, kako je to urejeno v JavaScript-u.

To so polja (Arrays). In sicer,  kako izdelam eno spremenljivko s poljem.

var polje = new Array();
polje[1] = "prvo polje";
polje[2] =  "drugo polje";
polje[3] = "tretje polje";

No, s tem smo uspešno izdelali Array. Zadeva se uporablja pri randominiziranju, in je uporabna še v mnogih drugih funkcijah. (Med drugim tudi na zmaga.com forumu :) ). Ampak, kaj bi se ustavljal tu, nadaljujmo.
 
 
6
 
 
No, zdaj gremo pa k urejanju okna brskalnika. V oknu brskalnika (objekt window) lahko spreminjamo marsikaj, kot na primer, prikazujemo opozorila, spremenimo napis v orodni vrstici (window.status).

Mi bomo danes obravnavali eno funkcijo, window.alert, ki prikaže sistemsko opozorilo (exclamation).

Koda bo takšna:

<a href = "javascript: alert('Dobrodošli!')">javascript</a>

Ob kliku na povezavo se izvede ta koda, ki prikaže opozorilo Dobrodošli!. Aha, no, tu smo pa že pri novem pisanju javascript kode. javascript: aktivira javascript kodo ob kliku na npr. povezavo. Poskusite napisati v iskalno okno v brskalniku javascript: alert ('zmaga.com') in odziv okna brskalnika bo enak. Prikazalo se bo opozorilo z napisom zmaga.com.
 
 
7
 
 
Zdaj se vam pa lepo zahvaljujem za ogled lekcije. Upam, da sem vam s temi funkcijami kaj pomagal.

Kot vidite, je javascript res preprost in je nepogrešljiv del spletnih strani. Za določene funkcionalnosti se uporablja celo raje kot PHP, čeravno je skriptni jezik in z njim ne moremo izdelati dinamičnih spletnih strani.

Več vprašanj postavite na forumu.
 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
14.9.2009, 14:16
Hja no ... Kako bi rekel no ... Kot prvo mi ni jasno kaj imajo html komentarji za počet v tej lekciji (<!-- //--> ). V JSju se uporablja

//enovrstični komentar

/*
več
vrstični
komentar
*/


Nekaj kar mešati vse skupaj, osnove, ura, množice ... Bolje bi bilo lepo po vrsti ... več lekcij ... Postopoma se spoznava vse ne pa kar nekaj nametat skupaj ... V tej lekciji ni tudi nič omenjeno o samem Javascript jeziku ... Kakšne je sintaksa in to ... Za moje pojme tudi na hitro zmetana lekcija skupaj ...

Moje mišljenje ...


spremenil: kljuka (14.9.2009 ob 14.18.48)
 
 
 
 
14.9.2009, 15:07
VERJEMI mi, da lekcija ni hitro skupaj zmetana

Ja, malo sem pač opisal OSNOVNE uporabnbosti in funkcionalnosti, ki se po navadi uporabljajo. Zdaj, če sem se kaj zmotil, nisem nek strokovnjak, pač opisujem te osnone ipd...

No, naj vsak presodi sam, koliko mu lekcija pomeni.
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!