Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Preverjanje napetosti baterije

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Pogledali bomo, kako lahko s pomočjo multimetra enostavno preverimo, ali je baterija še uporabna.
 
 
1
 
 

Za merjenje baterije bomo potrebovali multimeter.

Prodajajo ga v raznih trgovinah z elektronskim materialom, dobi pa se ga tudi za manj kot 10€.


 
 
2
 
 

Pri uporabi moramo multimeter najprej nastaviti na pravilno območje merjenja.


Sam sem izbral vrednost 20, kar pomeni, da bomo merili napetosti do 20 voltov.

To je zelo pomembno, saj moramo vedno izbrati vrednost, ki je večja od napetosti baterije, ki jo merimo. 
 
3
 
 

Naslednja stvar, na katero je treba biti pozoren, pa je, ali merimo izmenično ali enosmerno napetost.

Skoraj vse naprave z nizko napetostjo uporabljajo enosmerni tok in sem spadajo tudi baterije.

Oznaka za napetost je V, medtem ko je oznaka za enosmerno napetost znak - 

Torej kombinacija V- predstavlja enosmerno napetost.

Na drugi strani se izmenična napetost označuje z vijugo (V~). 
 
4
 
 

Na vsako stran baterije sedaj naredimo kontakt s konicami kablov, ki so povezani v multimeter.

Pri tem velja, da kabel rdeče barve priklopimo na pozitivno stran baterije (oznaka +), črni kabel pa na negativno stran (oznaka -).

Večina novejših multimetrov bo delovala tudi, če sta kabla obrnjena. Edina izjema bo, da bo spredaj pred številko napisan znak minus.

 
 
5
 
 

Na multimetru lahko sedaj preberemo, kakšna je napetost naše baterije. Sam sem tako izmeril napetost 1,35 volta.

Običajno imajo baterije nazivno napetost 1,5V.  Če bomo merili povsem novo baterijo, bom običajno namerili še nekoliko višjo napetost, okoli 1,6V.

V splošnem pa so baterije dobre do napetosti 1,3V. Veliko naprav deluje tudi z baterijami vse do napetosti 1,1V, kar pa je manj, pa je baterija izrabljena oz. kvečjemu dobra samo še za poganjanje kakšne ure.

 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
9.3.2011, 10:12
a se da s tem izmeriti tudi akumulator v avtu?
 
 
 
 
9.3.2011, 15:19
Seveda lahko meriš tudi napetost akumulatorja v avtu.

Napetost je prav tako enosmerna, nazivna napetost pa je 12V, tako da so nastavitve iste, kot v lekciji.


spremenil: Matej V. (9.3.2011 ob 17.12.41)
 
 
 
 
10.3.2011, 16:07
Za akumullatorje to ne pokaže prav realnega stanja.... Ko je napolnjen (in v bistvu se polni ves čas, ko se vozimo), normalno da bo kazal OK napetost. Ko pa bomo pozabili ugasniti luči, radio ali kaj drugega, pa se bo šele pokazalo, koliko je v resnici še življenja v njem. Tako da ob meritvah je najbolje priključiti še kakšen močan zunanji porabnik in takrat se pokaže prava voltaža.
 
 
 
 
5.11.2014, 11:11
Zdravo, pohvale za lekcijo, vseeno pa bi začetnikom pokazal v katere terminale na multimetru priklopimo merilne kable. Kabel za negativni pol namreč vključimo na skupni vod (označen z zemljo), pozitivni pa na tega označenega z COM. Multimeter bo v nasprotnem primeru delal kratki stik.

Kar se pa tiče avtomobila... priporočam, da najprej izmerite napetost na akumulatorju z ugasnjenim motorjem in izključenimi vsemi električnimi porabniki. Napetost vam mora takrat pokazati več kot 13V. Nato zaženite motor in prižgite luči, sedaj vam mora napetost na priključkih akumulatorja pokazati preko 15V.

Če imate pri ugasnjenem motorju manj kot 13V vam bo avtomobil težko zaganjal, če pa v teku ne dosežete vsaj 15V pomeni, da vam avtomobilski alternator (naprava, ki ustvarja električno napetost) ne deluje pravilno in se vam bo baterija preveč izpraznila za učinkovito delovanje.
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!