Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Upravljanje računalnika

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Preko Microsoftovega orodja za upravljanje računalnika bomo spoznali nekaj možnosti za napredno upravljanje.
 
 
1
 
 

Najprej zaženemo orodje za upravljanje z računalnikom.

To najlažje storimo tako, da kliknemo na Start gumb in z desnim miškinim gumbom kliknemo na Računalnik in izberemo možnost Upravljaj.

 

 
 
2
 
 

Odpre se nam vmesnik za upravljanje računalnika.

Na levi strani se nam izpišejo glavne skupine za upravljanje, ki bodo opisane v naslednjih korakih.

 

 
 
3
 
 

Prva izmed skupin je Task Scheduler.

Ta nam omogoča, da nastavimo urnike opravil. Tako lahko na primer nastavimo, da se vsak dan, lahko pa tudi katerikoli drug poljuben časovni interval, izvede neko opravilo.

Primer uporabe recimo predstavlja redno tedensko delanje varnostnih kopij, defragmentiranje računalnika, lahko pa seveda kot opravilo izberemo lastne programe.

 
 
4
 
 

Naslednja kategorija je Event Viewer.

Tu je zabeleženih večina dogodkov, ki se zgodijo na našem računalniku. Od tega, kdaj je bil računalnik zagnan, kdaj so bili zagnani ali ustavljeni posamezni servisi, do raznih sporočil o napakah na našem računalniku.

Še posebej je uporabno, v kolikor imamo težave z zagonom kakšnih aplikacij ali servisov, saj je to mesto, kamor bo sistem zapisal natančno sporočilo o napaki, kar nam precej olajša odpravljanje le-te.

Te napake najdemo v skupini Application ali System.

 
 
 
 
 
5
 
 

Pod Shared Folders lahko vidimo mape, do katerih je omogočen dostop iz drugih računalnikov.

Prav tako lahko vidimo, če kakšen računalnik dostopa do naših datotek ter do katerih datotek dostopa.

 
 
6
 
 

Preko Local Users an Groups lahko upravljamo z računi na našem računalniku.

Pod Users lahko vidimo vse uporabnike, ki so registrirani na našem sistemu. Na tem mestu jih lahko tudi brišemo in dodajamo.

Pod Groups pa vidimo skupine s posebnimi pravicami. V kolikor dvokliknemo skupino, vidimo, kateri uporabniki pripadajo tej skupini.

 
 
7
 
 

Performance omogoča pogled v zmogljivosti našega računalnika.

Še posebej uporaben je Performance Monitor, kjer lahko nastavimo, da v realnem času spremljamo parametre računalnika.

Primer uporabe je pregled obremenjenosti procesorja, hitrosti zapisovanja in branja diska ter še mnogih drugih posameznih parametrov.

 
 
8
 
 

Pod Upraviteljem naprav najdem vse naprave, ki so nameščene na našem računalniku.

Tu si lahko ogledamo lastnosti posameznih naprav ter uporabljene gonilnike.

V kolikor imate težave z gonilniki, je to pravo mesto za reševanje teh težav.

 
 
9
 
 

Kot že pove ime samo, Upravljanje diskov omogoča pregled vseh diskov in particij na našem računalniku.

Omogoča brisanje, formatiranje, združevanje diskov, prav tako pa lahko tu nastavimo, pod katero črko se bo predstavljal naš disk.

 
 
10
 
 
 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
25.4.2011, 9:23
tu noter si lahko zbrišete privzeto nastavitev za sharanje vseh diskov v vašem računalniku v omrežje... v meniju shared izbrišete vse kar ima za besedilom dolar ($)... To pomeni da tudi če vi ne dovolite sharanja v omrežje, vam drug uporabnik iz omrežja lahko pride do podatkov z potjo: \\name-PC\C$
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!