Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Preliv iz barvne v črnobelo sliko

  Odprli bomo poljubno fotografijo in jo obdelali tako, da se bo ta prelivala iz črnobele v barvno.
 
 
1
 
 
 
 
2
 
 
 
 
3
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
5
 
 

Označite oziroma obkrožite spodnjo tretjino slike.

 
 
6
 
 

Ko bo ta tretjina označena, pritisnite tipko DEL.

Označena tretjina bi morala biti spet v barvah.

 
 
7
 
 

Pritisnite tipki CTRL + D, da izbrišite selekcijo te tretjine.

 
 
8
 
 

Pritisnite tipko D, da se vam nastavijo privzete barve (črna in bela) in izberite orodje Gradient Tool (bližnjica je tipka G).

 
 
9
 
 

Sedaj pa s tem orodjem potegnite z miško iz črnobele v barvno tretjino.

Če vam prvič ne uspe, ponavljajte vajo, saj oziroma preliva slike med "treniranjem" ne boste pokvarili.

 
 
10
 
 
 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
30.1.2009, 1:33
delal sem vse po postopku, ki je opisan v navodilih, vendar na koncu ko z Gradient Tool potenem z miško iz čb v barvno tretjino mi ne naredi prehoda iz čb v barvno, amkap mi ves čb del pobarva s črno barvo, barven del pa z belo.

kaj je narobe?
 
 
 
 
30.1.2009, 1:45
V bistvu obstaja lažja pot...

Dupliciraj background, označi zgornji layer, stisni CTRL+Shift+U, vklopi quick mask način (gumbek s kvadratom, v katerem je krogec) , nato pobarvaj celo sliko s paint bucket tool ( obarvala se ti bo rdeče ), klikni na gradient tool, potegni črto od leve proti desni, pristisni še enkrat na gumb za quick mask in nato pritisni tipko delete... VOILA!


spremenil: tiga (30.1.2009 ob 01.45.41)
 
 
 
 
30.1.2009, 13:17
to je že veliko boljše kot prej po onem postopku, vendar še vseeno, nisem dobil take slike, kot je v primeru.

v primeru preide slika iz čb slike v barvno sliko.
meni pa zdaj slika preide iz rdečo-bele slike v čb sliko. poleg tega pa še ne gre shraniti take obdelane sliko kot jpg, ker mi shrani tisto začetno sliko, ki bi jo naj obdelal in mi jo shrani enako kot sem jo odprl.

ko kliknem na gradient tool in označim iz leve proti desni mi kar takoj naredi prehod iz rdečo-bele v čb sliko, tisti del ko si napisal, da morem še 1x prtisniti na gumb za quick mask in nato delete ne spremeni več nič na sliki.

a je mogoče problem, ker imam adobe photoshop CS v 8.0? ali pa si izpustil v navodilih kak korak? ker jaz se namreč ne okvarjam z obdelavo slik, to samo zdaj delam eno nalogo za fax, kjer morem obdelat rastersko sliko.

lp,
hvala
 
 
 
 
30.1.2009, 15:36
Hmmm...

Imaš zagotovo spodnji layer barven in zgornji črnobel? Ko v načinu quickmask potegneš črto iz ene strani na drugo, se slika prelije iz rdeče v čb, ne? No potem pa izklopi quick mask in rdeč preliv zgine, pojavi pa se ti selekcija čez pol slike ( korakajoče mravlje ) Takrat pa pritisni tipko delete in odstrani selekcijo...

To bi moralo delovat še na photoshopih izpred CS linije...
 
 
 
 
30.1.2009, 23:00
USPELO!

quick mask ne gre kar tako izklopit, potrebno je preklopit nazaj na oni levi gumbek zraven - Edit in Standard Mode (Q). tako pa je šlo takoj!


a se mogoče še da naredit, da bi bil prehod med kakšno drugo barvo in ne samo med čb in original sliko?
 
 
 
 
30.1.2009, 23:40
No, super...

Prehode in prelive lahko delaš med barvami katere ti srce poželi... Sam eden od layerjev naj bo originalni, drug pa kakršen češ.

To, kar si naredil, je v bistvu preliv prosojnosti zgornjega layerja, to pomeni, da lahko z istim postopkom preliješ tudi iz ene v drugo, čisto tretjo fotografijo...

npr:Potem...lahko zelo lepo narediš odsev nečesa na gladki podlagi, recimo...( junaka verjetno marsikdo pozna... )

No, pa še za 1000 in 1 stvar je uporaben Qmask orodje...
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!