Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Plastična maketa avtomobila

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  V tem kratkem vodiču bom prikazal kako se sestavi plastično maketo mini avtomobila.
 
 
1
 
 
Najprej preglejmo kaj vse potrebujemo za kakovostno sestavo plastične makete. To velja za vse plastične makete, ne glede na tip makete in proizvajalca.

Najpomembnejša stvar pri sestavljanju plastičnih maket je predpriprava in počasno sestavljanje, saj s hitrostjo hitro naredimo nepotrebne napake.

Za sestavo potrebujemo oster nož, barvice, čopič, lepilo, razredčilo, kit, pinceto, ščipalke, majhne klešče, brusni papir, ost in lonček za mešanje barv.
 
 
2
 
 
Predno pričnemo s sestavo vedno preverimo notranjost škatle. Preverimo, če se notri nahajajo načrt makete, vsi deli makete in nalepke, ki jih nakoncu nalepimo na maketo.
 
 
3
 
 
Pričetek dela je vedno odstranjevanje delov makete iz plastičnega drevesa. Da delčkov ne poškodujemo to naredimo kar se da pazljivo, ker ko enkrat delček izgubimo ali uničimo, ga kasneje teško popravimo ali izdelamo na novo.

Za grobo odstranjevanje delčkov iz plastičnega drevesa uporabimo klešče. Ker plastičnega drevesa ne bomo uporabili, ga prerežemo kak centimeter od samega spoja z delčkom makete.
 
 
4
 
 
Ko ločimo delček od plastičnega drevesa, se lotimo bolj preciznega obrezovanja. S kleščami odrežemo odvečno plastiko tik ob robu, da nam še vedno ostane kak milimeter odvečne plastike.
 
 
 
 
 
5
 
 
Odvečno plastiko nato z ostrim nožem (lahko uporabite olfo, švicarski nožek, skalpel ...) odrežete stran.
 
 
6
 
 
Ker mora biti delček od plastičnega drevesa ločen perfektno, bivši spoj nato še pobrusimo z brusnim papirjem, ki naj ne bo prevelike granulacije.

Sam uporabljem papir granulacije številka 800.
 
 
7
 
 
Ves ta postopek je pomemben za nadaljevanje sestave, da delčki med seboj pašejo kar se da dobro.

Tako se izognemo kasnejšim problemom, ki so kasneje vidni kot luknje, špranje ker delčki ne grejo lepo skupaj.
 
 
8
 
 
Po pripravi delčkov za sestavo, lahko pričnemo s sestavljanjem makete. Sam sem si izbral avtomobilsko maketo Ferrari F50 proizvajalca Revell v merilu 1/24, na kateri vam bom prikazal sestavo plastične makete. 

Najprej sem začel s sestavo karoserije. Karoserijo je zaradi kasnejšega barvanja treba v celoti pobrusiti, da se znebimo odvečne plastike, ki ostane na karoseriji od vlivanja.

Luknjice, ki so tudi rezultat vlivanja plastike v kalup, je treba s kitom zapolniti, počakati da se kit posuši in nato zbrusiti.

Delčke, ki jih zlepimo skupaj pa lahko med sušenjem lepila pritrdimo s kljukicami, ki omogočajo, da se posamezni deli ob sušenju ne premaknejo in ostanejo na želenem mestu.
 
 
9
 
 
Ta čas, ko se karoserija suši in ko na njej kitamo odvečne luknjice, lahko sestavimo druge segmente avtomobila. Sam sem se spravil na poden avtomobila. Po zgoraj napisani proceduri sem poden pripravil na barvanje in lepljenje. Pobraval sem ga v mat črno barvo.

Na požarno steno (stena, ki loči motor od kabine) in poden motorja, sem prilepil cigaretno foljo, ki ponazarja toplotni izolator. Sam velike dele barvam z zračnim čopičem (airbrush). Če nimate zračnega čopiča lahko vse pobarvate z navadnim čopičem prave debeline.
 
 
10
 
 
Ko sem bil po večkratnem kitanju in brušenju zadovoljen z obliko in izgledom karoserije, sem se odločil za barvanje. Delčke je treba najprej umiti z mlačno vodo, da iz delčkov spravimo vso umazanijo, ki je rezultat prejšnjega dela. Nato se odločimo, kaj bomo najprej barvali, notranjost ali zunanjost. Sam sem se odločil najprej za notranjost, ki sem jo pobarval z mat črno barvo.

Ko se je barva posušila, sem z maskirnim trakom oblepil vso notranjost in tako brez problemov pobarval zunanjost. Pri barvanju moramo paziti, da pred postopkom barvice dobro premešamo, da so prave gostote in da makete preveč ne zalijemo z barvo.
 
 
11
 
 
Ko se vse posuši, odmaskirajte maketo in nato zalepite vse manjše delčke (luči, mrežice, ogledala ...) na karoserijo, ki je tako skoraj končana.
 
 
12
 
 
Po karoseriji sledi nadaljevanje sestave notranjosti. Sam sem tako začel sestavljati kabino, sprednje vzmetenje in na poden sem zalepil pokrove za sprednja kolesa.
 
 
13
 
 
V kabini, ki je pobarvana z mat črno barvo sem zalepil sedeže, sredinsko konzolo s prestavno ročico in pedala. Sedeže sem po sedalnem delu pobarval z rdečo barvo, ob strani pa s črno barvo.

Z majhnim čopičem pobarvamo še majhne detajle, kot so varnostni pasovi in tako detajliramo maketo. 
 
 
14
 
 
Kabino dokončamo s sestavo armaturne plošče. Pozorni moramo biti na števce, ki so nalepka in jo moramo nalepiti preden na armaturko nalepimo volan.

Vse te majnše detjale pobarvamo s čopičem ustrezne debeline in pri tem pazimo kako na debelo barvo nanesemo na želen cilj in da imamo ravno pravo gostoto barve.
 
 
15
 
 
Ko je kabina končana, sledi sestava motorja. Ker gre tu za športni avto je motor nameščen takoj za vozniško kabino. Nanj so zato pritjene vzmeti avtomobilia, izpušni sistem in menjalnik.

Tu gre za zelo precizno delo, saj ima maketa opcijo odpiranja motornega pokrova in natančnega pogleda v motor. Sam motor barvam z običajnim čopičem. S pravilnim nanašnajem in različnimi odtenki barv lahko dobro prinazorimo obrabljenost materiala in umazanijo na motorju.
 
 
16
 
 
Sledi vgradnja motorja na poden makete. Motor povežemo s kabino in tako zaključimo notranjost makete.

Ko je vse skupaj sestavljeno in zlepljeno se lahko poigramo še z različnimi detajli, ki naredijo maketo bolj realno.
 
 
17
 
 
Sledi barvanje platišč in sestava koles. Kolesa pazljivo zalepimo na podvozje, saj moramo biti previdni, da kolesa stojijo na maketi naravnost in ne pod napačnim kotom, ki bi kvaril izgled makete. Karoserijo zalepimo na poden makete.

Pri tem pazimo, da je na vseh koncih karoserija enakomerno postavljena na maketo.
 
 
18
 
 
Predzadnja faza je vgradnja stekel. Pri tem moramo biti še posebej pozorni, ker pusti lepilo na prozorni plastiki motne madeže, katerih se kasneje ne moremo znebiti.

Zato zelo pazljivo nanesemo lepilo na konce stekel in jih pazljivo položimo na maketo.
 
 
19
 
 
Sledi še zadnja faza, to je lepljenje nalepk. Makete imajo posebne nalepke in to so vodne nalepke. Vsako nalepko je treba posebej izrezati iz kartončka in jo za 20 sekund potopiti v stoječo mlačno vodo.

Takrat se nalepka omehča in gre iz kartončka z lahkoto. S pomočjo čistega čopiča in pincete pazljivo nanesemo nalepko na želeno lokacijo na karoseriji. Ko je nalepka na karoseriji se 2-krat prepričamo, da nalepka ni postrani in je na pravem mestu, ker je kasneje ko bo suha ne moremo več odlepiti in prestaviti. Nalepke se sušijo dobrih 15 minut in tudi, ko so že zalepljene ni priporočljivo makete prijemat na mestu kjer so nalepke.
 
 
20
 
 
Maketa je tako končana in jo zato postavim na želeno mesto, kjer nam krasi sobo.
 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
19.8.2011, 0:02
KJe si kupil maketo?
 
 
 
 
19.8.2011, 10:24
Take in podobne makete se dobijo skoraj v vaski trgovini, kjer imajo oddelek z igračami (Mercator, Špar,...). Zagotovo se kaj najde v Babycentru, kjer imajo izključno stvari za otroke, veliko je igrač. Če pa iščeš kaj res specifičnega, pa ti predlagam, da se zapelješ do WestCentra, v Avstrijo, kjer je velika Toys 'R Us trgovina, kjer prodajajo samo igrače.

Rado, koliko časa si pa porabil za izdelavo makete?


spremenil: maticg (19.8.2011 ob 10.39.43)
 
 
 
 
19.8.2011, 14:12
Veliko takih maket imajo v veleblagovnicah, kot je že povedal matic. Cena avtomobilskih maket se giblje od 20e navzgor, letalske makete pa se začnejo pri 5e. Za ladje nisem prepričan, samo so tudi okoli 10e.
Proizvajalci maket so Revell, Italeri, Tamiya, Fujimi... Njihove strani zelo preprosto najdeš na spletu.

Če te zanima bolj podrobno in naprednejše sestavljanje maket si pa kupi kakšno maketo iz spletnih trgovin kot sta:

http://makete.net/

http://www.hlj.com/

Matic za izdelavo makete je zelo odvisno koliko časa porabim, ker ponavadi kaj zakompliciram in to pomeni podaljševanje izgradnje. Za točno to maketo, ki ni toliko sofisticirana sem porabil dva tedna. Nerad hitim, ker tako delam napake.

Na spodnji povezavi si lahko ogledaš moj film, kako sem izdelal en drug avto, ki je veliko bolj sofisticiran.


spremenil: Matej V. (19.8.2011 ob 15.12.44)
 
 
 
 
19.8.2011, 14:50
WooW izjemen ferrari
 
 
 
 
19.8.2011, 15:56
ja rado, izgleda imaš res talent za makete...izjemen ferrari, res!
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!