Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Upravljanje diskov

  Kot pove že ime, upravljanje diskov omogoča pregled vseh diskov in particij na našem računalniku. Omogoča pa tudi formatiranje, krčenje in združevanje diskov.
 
 
1
 
 

Najprej zaženemo orodje za Upravljanje z računalnikom.


To najlažje storimo tako, da kliknemo na Start gumb in z desnim miškinim gumbom kliknemo na Računalnik in izberemo možnost Upravljaj oz. v Windows 10 s klikom na Upravljanje diskov.

 
 
2
 
 

Upravitelj diskov zaženemo tako, da na levi strani izberemo možnost Upravljanje diskov.

 
 
3
 
 

Upravitelj diskov omogoča pregled vseh diskov in particij na našem računalniku.

Omogoča brisanje, formatiranje, krčenje, združevanje particij, prav tako pa lahko tu nastavimo, pod katero črko pogona se bo predstavljal naš disk.

 
 
4
 
 

Če kliknemo z desnim miškinim gumbom na izbrano particijo, se nam ponudijo možnosti za upravljanje.

Formatiraj ... je ena izmed bolj pogostih operacij, ki jih uporabljamo in z njo zbrišemo vse podatke na izbrani particiji.

 
 
 
 
 
5
 
 

Uporabna možnost je tudi Skrči nosilec ..., s katero lahko particijo razdelimo na dva dela.

Za koliko lahko največ skrčite particijo, je odvisno od podatkov, ki se že nahjajajo na vašem trdem disku.

 
 
6
 
 

V mojem primeru sem tako iz obstoječe particije ustvaril novo 20 MB veliko particijo.

 
 
7
 
 

Uporabna funkcija je tudi zamenjava črke pogona.

Tako lahko npr. CD-ROM enoti zamenjate črko, pod katero bo vidna v Raziskovalcu.

Pri tem velja določena previdnost, saj lahko pojavijo problemi v določenih programih, ki imajo v nastavitvah shranjeno obsotječo črko pogona.

Vsekakor ne spreminjajte črke osnovnega pogona C:

 
 
8
 
 

V mojem primeru se bo sedaj CD-ROM po novem predstavljal pod črko P:

S tem je lekcija zaključena. Naj še dodam, da tudi, če teh orodij ne boste uporabljali, pa je uporabno že to, da si lahko ogledate, kako so organizirani vaši diski.


Naj še enkrat opozorim, da bodite pri uporabi teh orodij previdni, saj lahko napačna uporaba v najslabšem primeru privede do izgube podatkov, ki se nahajajo na vašem disku.


 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
3.1.2015, 16:21
https://www.youtube.com/watch?v=EN4QBoo8....
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!