Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Nastavitev IP naslova računalnika

  Omrežne nastavitve, kot je IP naslov, običajno pridobimo avtomatsko od strežnika DHCP. Tokrat pa bomo spoznali, kako lahko sami nastavimo pravilne nastavitve.
 
 
1
 
 

Za spreminjanje IP naslova računalnika bomo uporabili Središče za omrežje in skupno rabo, ki se nahaja v Nadzorni plošči.

Najlažje pridemo do njega, če kliknemo gumb Start in v iskalno polje vpišemo omrežje.

 
 
2
 
 

Med najdenimi rezultati izberemo Središče za omrežje in skupno rabo.

 
 
3
 
 

Na levi strani sedaj izberemo Spreminjanje nastavitev kartice.

 
 
4
 
 

V novem oknu bomo sedaj dobili izpisane vse mrežne povezave, ki se nahajajo na našem računalniku.

Če gre za običajen namizni računalnik, se mrežna povezava običajno nahaja pod imenom Local Area Connection.

Če pa uporabljate brezžično mrežno kartico, pa ima ime povezave običajno v imenu Wireless.

Na povezavo kliknemo z desnimi miškinim gumbom in izberemo Lastnosti.

 
 
 
 
 
5
 
 

Za povezovanje v internet skrbi Internet Protocol Version 4 (TCP /IPv4), zato ga izberemo.

Kliknemo na gumb Lastnosti.

V vednost samo povem, da bo v prihodnosti protokol IPv4 zamenjan z verzijo IPv6.

 
 
6
 
 

Sedaj smo prišlo do omrežnih nastavitev naše mrežne kartice.

Privzeto je označena možnost Samodejno pridobi naslov IP in strežnik DNS, kar pomeni, da bo računalnik vse nastavitve prejel od strežnika DHCP, ki se nahaja v našem omrežju.

 
 
7
 
 
 
 
8
 
 

Sedaj izberemo možnost Uporabi ta naslov IP ter možnost Uporabi te naslove strežnikov DNS in ročno vpišemo lastne nastavitve.

Še nekaj splošnih podatkov v pomoč.

Naslov IP predstavlja oznako vašega računalnika in noben drug računalnik v vašem omrežju ne sme imeti istega naslova IP.

Maska podomrežja določa, kateri naslovi IP pripadajo vašemu domačemu omrežju. To omogoča direktno komunikacijo znotraj računalnikov vašega omrežja.
Vrednost 255 je v binarnem zapisu 11111111. Tako mojemu domačemu omrežju iz slike pripadajo vsi računalniki 10.x.x.x.

V kolikor želimo komunicirati z računalnikom, ki ne pripada našemu lokalnemu omrežju, potem se podatki pošljejo na Privzeti prehod, ki poskrbi za nadaljnjo komunikacijo.

Ker računalniki med seboj komunicirajo na podlagi naslovov IP, potrebujemo vpisati tudi strežnik DNS, ki opravlja preslikavo imen, kot je npr. www.zmaga.com, v naslov IP 91.185.204.85.
Tu lahko vedno vpišete 8.8.8.8, ki predstavlja strežnik DNS, ki ga upravlja Google.

 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
15.2.2012, 11:41
Po moje si lahko spremeniš IP, da te ne najdejo.....eni pišejo razna pisma, pa jih po IP naslovu najdejo, potem pa se čudijo od kod....je tako?

 
 
 
 
15.2.2012, 15:34
Kako postaviti Lan party, bi bilo bolj zanimivo
 
 
 
 
14.7.2012, 11:53
Lan party se da tudi preko DNSov postavljat, da ste igralci na različnih lokacijah, ampak igrate kod da ste v isti sobi "ruter - switch"
 
 
 
 
17.12.2014, 0:00
Omrežne nastavitve, kot je IP naslov, običajno pridobimo avtomatsko od strežnika DHCP. Tokrat pa bomo spoznali, kako lahko sami nastavimo pravilne nastavitve.
 
 
 
 
17.12.2014, 15:36
Marjanko, IPja na tak način, kot je tu opisano, ne moreš spremeniti, spreminjaš samo lokalni IP. Zunanji IP se pri dinamičnih IP naslovih spreminja dnevno, statični IP pa je vedno nespremenjen in enak. Zunaji IP lahko zamaskiraš, če se priključiš na kakšen javni proxy strežnik, ki se potem predstavlja z drugim IPjem, pa še to ni kdo ve kako varno, ker običajno prosto dostopni proxyi ne maskirajo IPjev popolnoma.
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!