Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Varno nakupovanje preko Interneta

  Danes je svet postal majhen in izdelke lahko preko Interneta naročamo iz celega sveta. Velikokrat pa se nam pojavi vprašanje ali je izbrana spletna stran res vredna zaupanja.
 
 
1
 
 

Izdelke lahko danes naročamo iz skoraj kjerkoli po svetu. Na žalost pa se med ponudniki izdelkov najde kar nekaj takih, ki ponujajo ponarejene izdelke, v skrajnih primerih pa tudi samo poberejo denar.

Zato se moram pred nakupom na nepoznani spletni strani vedno vprašati, ali je nakupovanje izdelkov preko določene spletne strani res varno.

Spodaj bom navedel nekaj praktičnih nasvetov, s katerimi lahko dobimo neko oceno, ali je nakup preko izbrane strani varen.

 
 
2
 
 

Prvo pravilo je, da če nekdo nekaj prodaja, potem morajo na strani nujno biti podatki o podjetju oz. osebi, ki stoji za tem.

Če na strani nikjer ne najdeš konkretne navedbe podjetja oz. osebe, potem kar takoj pozabite na tako stran.

Prav tako morajo biti ti kontaktni na vidnem mestu. Če so skriti na nekem slabo opaznem mestu, potem to vsekakor ni dober znak.

Prav tako pa je pomembna tudi država trgovca. V kolikor gre za nakup v Evropi in ostalih razvitih državah, potem so taki nakupi običajno varni, saj je tu zakonodaja dokaj stroga.
V primeru tretjih držav pa je stopnja tveganja privzeto nekoliko višja.

 
 
3
 
 

Preverite cene izdelkov, ki jih ponujajo.

Če so cene primerljive z ostalimi trgovinami, potem je to dober znak.

Če je znižanih samo nekaj izdelkov, potem je to še v redu. V kolikor pa so vsi izdelki precej cenejši od ostalih trgovin, pa gre v tem primeru verjetno za ponaredke in se taki strani raje izognite.

 
 
4
 
 

Naslednja uporabna stvar je tudi, da preverite, kdaj je bila domena ustanovljena.

V kolikor domena obstaja že nekaj let, potem je to pozitivna stvar. V kolikor pa domena obstaja samo nekaj mesecev, pa je to že lahko eden izmed razlogov za nezaupanje.

Starost domene lahko preverite z orodjem WHOIS, kar je opisano v lekciji http://www.zmaga.com/ucenje.php?id=534
Gledati pa morate zapis Creation Date.

 
 
 
 
 
5
 
 

Kvaliteta izdelave spletne strani prav tako lahko izraža neko zaupanje.

Pričakovano je, da če je nekdo resen trgovec, se bo tudi potrudil pri izdelavi spletne strani.

Kvaliteto spletne strani pa je včasih za nepoznavalce malenkost težko ugotoviti, saj se da danes na podlagi predlog relativno hitro narediti novo spletno stran, zato se samo na obliko strani ni preveč zanašati.

Eden izmed bolj enostavnih kriterijev za ocenjevanje kvalitete je, da si ogledate vsebino spletne strani.

V kolikor stran ponuja samo izdelke s kratkim opisom, potem lahko sklepate, da je bila stran sestavljena na hitro.

Resna spletna stran bo imela tudi veliko drugih spremnih informacij oz. so pri posameznih izdelkih narejeni obširni napisi z dodatni povezavami.

 
 
6
 
 

Eden izmed bolj enostavnih, a hkrati učinkovitih testov je, da ime domene vpišete v iskalnik, ter med rezultati preverite, kaj pravijo ostali o tej strani.

Za izbrano spletno stran morate tako najti čim več pozitivnih mnenje, med katerimi pa mora biti tudi nekaj negativnih.

V kolikor najdete samo pozitivna mnenja, bodite pozorni, saj tu obstaja verjetnost, da so ta mnenja lažna in jih je napisal kar trgovec sam, kar je že bilo nekaj takih primerov.

 
 
7
 
 

Pred pravim nakupom lahko poskusite izvesti testni postopek nakupa z nekimi izmišljenimi podatki, da vidite, kako nakup dejansko zgleda.

Če plačujete s kreditno kartico, potem mora se mora naslov spletne povezave nujno začeti z https, kar označuje, da je povezava kriptirana.

 
 
8
 
 

Zgoraj je bilo tako naštetih nekaj stvari, s katerimi lažje ocenimo zaupanje v neko spletno stran, vsekakor pa tudi to včasih ni dovolj.

Običajno posamezna pomankljivost še ne predstavlja problema. V kolikor pa je teh pomankljivosti več, pa vam vsekakor priporočam nakup preko drugega trgovca, saj je danes možnosti izbire res veliko.

Če pa ste za določeno stran še vedno v dvomih, pa predlagam, da kar povprašate na forumu.

 
 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!