Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Napredno iskanje v sistemu Windows 7

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Windows 7 omogoča tudi naprednejše iskanje z uporabo različnih operatorjev, filtrov in iskanjem po različnih lastnostih datototek.
 
 
1
 
 
Iskanje z operatorji
Za iskanje lahko uporabimo različne operatorje, ki pa morajo biti vedno zapisani z velikimi črkami. V enem iskanju lahko iščemo tudi z uporabo več različnih operatorjev, ki so pravilno razporejeni med besede.
 
 
2
 
 
AND - omogoča iskanje datotek z dvema besedama, ki sta lahko na različnih mestih v imenu datoteke, pri čemer morata biti obe besedi v imenu datoteke
 
 
3
 
 
OR - iskanje datotek, ki v imenu vsebujejo eno ali drugo ali pa kar obe besedi
 
 
4
 
 
NOT - iskanje datotek, ki v imenu vsebujejo prvo besedo, vendar ne druge
 
 
 
 
 
5
 
 
Iskanje s filtri
Filtri omogočajo iskanje datotek glede na njihove lastnosti. Filtri, ki so na voljo se razlikujejo glede na vrsto datotek, za katere je knjižnica optimizirana.

Kliknite v iskalno polje in na dnu spustnega seznama z zgodovino iskanj izberite enega izmed filtrov.
 
 
6
 
 
Nato določite nek pogoj v filtru. V enem iskanju lahko uporabite tudi več filtrov in jih kombinirate z drugimi iskalnimi nizi in zgoraj prikazanimi operatorji.
 
 
7
 
 
Za še bolj podrobno filtriranje rezultatov, lahko iščete po različnih lastnostih datotek in sicer načeloma po vseh, ki so na voljo tudi, kadar z desno miškino tipko kliknete na neko datoteko, izberete Lastnosti in nato zavihek Podrobnosti.

Vpišite neko lastnost (npr. vrsta, avtor, velikost, datum ...) in nato dvopičje, zatem pa iskalni pojem. Kadar je iskalni pojem daljši od ene besede (npr. spletno pridobivanje znanja), ga je nujno zapisati v navednice (npr. avtor:"spletno pridobivanje znanja").
 
 
8
 
 
Za dvopičjem, pa lahko dodate tudi različne pogoje.

• ~< - se začne s/z (npr. ime datoteke se začne z iskalnim nizom - besedo nov)
= - se popolnoma ujema (npr. ime datoteke, se popolnoma ujema z iskalnim nizom Nov Microsoft Wordov dokument.docx - tukaj se upoštevajo tudi končnice datotek)
• ~= - vsebuje (npr. iskalni niz dok je beseda ali del besede (npr. dokument) v imenu neke datoteke)
<> - ni (npr. datum:<>13.6.2012 - iskanje po datotekah bo vrnilo vse rezultate, razen datotek ustvarjenih 13.6.2012)
~! - ne vsebuje (npr. avtor:~!jurija - prikazani bodo vsi ostali dokumenti, razen tistih, pri katerih lastnost avtor vsebuje besedo jurija)
< - manjše (npr. velikost:<majhno (10 - 100 kB) (ko začnemo pisati velikost, izberemo ustrezno opcijo iz spustnega seznama, ki se prikaže) - iskanje bo vrnilo datoteke manjše manjše od 100 kB)
> - večje (npr. velikost:>ogromno (16 - 128 MB) (ko začnemo pisati velikost, izberemo ustrezno opcijo iz spustnega seznama, ki se prikaže) - iskanje bo vrnilo datoteke večje od 128 MB)

? - vprašaj lahko nadomesti en znak v iskalnem nizu
* - zvezdica lahko namesti poljubno število znakov v iskalnem nizu
 
 
9
 
 
Iskanje z naravnim jezikom
Omogoča iskanje v nam bolj naravnem jeziku, saj lahko namesto operatorjev in dvopičja uporabljamo običajne besede (in, ali, danes ...). Iskanje na tak način pa je tudi nekoliko manj natančno in lahko privede do več rezultatov, kot ste jih pričakovali.

Odprite Start meni in izberite Nadzorna plošča in nato Videz in prilagajanje.
 
 
10
 
 
Kliknite na Možnosti mape in v novem oknu izberite zavihek Iskanje.
 
 
11
 
 
V razdelku Kako iskati obkljukajte možnost Išči z naravnim jezikom. Potem kliknite na gumb V redu, da se sprememba shrani in okno zapre.
 
 
12
 
 
Sedaj lahko iščete z nam bolj domačimi besedami in jezikom, ki ga uporabljamo vsak dan tudi v resničnem svetu. :)
 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
8.8.2013, 9:33
Hvala
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!