Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Kako dobro poznate zgodovino iger?

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Igre so že nekaj desetletij let z nami, v tem zelo zahtevnem preverjanju znanja lahko dokažete, kako dobro jih tudi poznate.
 
 
1
 
 
Katerega leta je izšla prva računalniška igra? Prva računalniška igra je bila OXO, šlo pa je za simulacijo križcev in krožcev. Izšla je za računalnik EDSAC.




 
 
2
 
 
Katera je bila prva računalniška igra z večigralstvom? Ta igra je izšla le nekaj let za OXOm, in sicer leta 1962. Narejena je bila za računalnik PDP-1.




 
 
3
 
 
Nekatere igre so si prislužile pozornost z zanimivim, originalnim pristopom. Spet druge z globoko zgodbo. Nekatere so pa bile vizionarske, tako kot ta. Kako se imenuje ena prvih iger v 3d tehniki, ki se je dogajala v vesolju in je vsebovala praktično vse, od bojevanja do trgovanja in diplomacije?




 
 
4
 
 
Ko so se rodile masivne večigralske igre (mmo), so bile v tekstovni obliki. "Amaterski" (indie) razvijalci, jih še vedno izdelujejo in imajo dokajšno bazo igralcev. S kratico jih imenujemo MUDi. Kateri je bil prvi MUD?




 
 
5
 
 
Nekateri žanri danes žal hirajo, če ne že izumirajo, saj ne zanimajo več založnikov. Eden takih žanrov so avanture, oziroma pustolovščine. V kakšni obliki (videzu) so izšli prvi predstavniki tega žanra?




 
 
6
 
 
Eden drugih žanrov ki so na robu izumrtja so strelske igre, oziroma nekateri njih podžanri. Ja prav ste prebrali, nekateri podžanri strelskih iger izumirajo. Tu govorim o igrah ki so bile v ptičji perspektivi in v pogledu od strani. V reviji Joker so jih krstili za šuterje. Zdaj me pa zanima, katerega leta je izšel prvi naslov?




 
 
7
 
 
In še zadnje vprašanje: Kdaj so prišli na ta svet kultni "space invaders" in kdo je njih avtor, oziroma skupina ki jih je izdelala?




 


 
Komentiraj
 
 
 
 
 
23.11.2012, 19:51
Po mojem mnenju pretežko... jaz sicer vem 3/4 vprašanega, ampak te letnice... to je sigurno pretežko, saj letnice težko jemlješ kot splošno znanje za igre, saj se jih nikjer ne učiš (drugače bi bilo če bi vprašanje bilo postavljeno "katero je starejše?"). Grem se stavit, da večina ni niti iz tvoje glave ampak google-a/wikipedije? Pa brez zamere.

changed: toma992 (24.11.2012, 0:10)
 
 
 
 
23.11.2012, 21:05
Se pridružujem mnenju...letnice ne predstavljajo nobenega realnega poznavanja iger...marsikdo še letnice osamosvojitve Slovenije ne ve, kaj šele iger iz leta 1960
 
 
 
 
20.5.2015, 18:31
ja lej..kdor ne ve, ne ve, najlaži je okol opletat, da je pretežko :=p
 
 
 
 
20.5.2015, 21:14
Tudi jaz se strinjam z njima, da je malo pretežko, letnice so res težko, ker se jih nihče ne uči, večina ve katera je prva igra, katera se je bolj prodajala...

Tako da tukaj ne gre samo za izgovore.
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!