Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Skupna raba datotek in oddaljen dostop

  V kolikor imate več računalnikov povezanih v domače omrežje, potem lahko enostavno dostopate do datotek iz drugega računalnika.
 
 
1
 
 

Najprej odpremo Raziskovalca Datotek in se postavimo na lokacijo, na kateri se nahaja mapa, ki jo želimo deliti z drugimi računalniki.


 
 
2
 
 

Z desnim miškinim gumbom kliknemo na mapo ter se postavimo na možnost Skupna raba.

 
 
3
 
 

Sedaj izberemo Domača skupina (branje).

S tem smo omenjeno mapo dali v skupno rabo, pri čemer imajo drugi računalniki dostop samo za branje datotek, medtem ko jih spreminjati ali brisati ne morejo.

 
 
4
 
 

Na nekem drugem računalniku, ki se nahaja v istem omrežju, sedaj v Raziskovalcu datotek vpišemo naslov \\vaš_IP_naslov.

Kako dobite vaš IP naslov, si lahko pogledate v lekciji Kakšen IP naslov imamo.

V mojem primeru sem vpisal \\10.0.0.226

 
 
 
 
 
5
 
 

Pojavilo se bo okno, kamor vpišete uporabniško ime in geslo oddaljenega računalnika.


Tu bi opozoril, da mora biti geslo na oddaljenem računalniku nujno nastavljeno, saj Windowsi zaradi varnostnih nastavitev ne dovoljujejo deljenja datotek s praznim geslom.

 
 
6
 
 

Po pravilno vnesenih uporabniških podatkih boste že lahko videli oddaljeno mapo.

 
 
7
 
 
 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
12.1.2013, 1:01
Je morda kakšna možnost brez IP-ja?
 
 
 
 
12.1.2013, 11:10
Je možno.

V Razsikovalcu datotek imaš na levi strani poleg Računalnik tudi ikono Omrežje (Network) in če jo klikneš, bi moralo najti druge računalnik, na katerega potem lahko klikneš.


 
 
 
 
22.3.2013, 10:41
Super, hvala
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!