Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

France Prešeren

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  France Prešeren je bil človek, ki bi se s svojim delom lahko kosal z umetniki s celega sveta. Kako dobro pa ga sploh poznate?
 
 
1
 
 
Za začetek bolj enostavno vprašanje. Kje se je rodil France Prešeren? 
 
2
 
 
Leta 1825 napiše prvo pesem. Kako se je imenovala? 
 
3
 
 
Od nékdej lepé so Ljubljanke slovele,al lepši od Urške bilo ni nobene. Tako se začne katera poezija? 
 
4
 
 
France naj bi bil zelo zalubljen v Primičevo Julijo. Katero pesniško obliko ji je posvetil? 
 
5
 
 
Kako se je imenoval zvezek, kjer so bile objavljene pesmi, med drugim tudi Prešernove in je prvič izšel leta 1830? 
 
6
 
 
Pesnitev, sestavljena iz treh delov, posvetilni sonet Matiji Čopu, uvod in krst je bila izdana leta 1835 oziroma končana 1836. O čem govorimo? 
 
7
 
 
Živé naj vsi naródi, ki hrepené dočakat dan, ko, koder sonce hodi,prepir iz svéta bo pregnan, ko rojak prost bo vsak, ne vrag, le sosed bo mejak! 
 
8
 
 
Katerega leta je Prešeren napisal Zdravljico? 
 
9
 
 
V katerem mestu je umrl France Prešeren? Bilo je to 8. februarja 1849. 
 
10
 
 
Kdo je leto po Prešernovi smrti naslikal obraz prijatelja, katerega drugače ni videl štiri leta in danes predstavlja edini znani likovni dokument, s katero si predstavljamo podobo največjega slovenskega pesnika? 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!