Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Primož Trubar

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Kako dobro poznate avtorja prvih slovenskih tiskanih knjig, protestantskega duhovnika in prevajalca?
 
 
1
 
 
Datum rojstva se ne da zagotovo določiti, ker krstnih matičnih knjig takrat še niso poznali, vendar je bil rojen med 1507 in 1509. Veste kje? 
 
2
 
 
Pri katerih letih je odšel od doma, da se je šel šolat za duhovski stan? 
 
3
 
 
Zaradi obračunavanja s protestanti se je Primož Trubar moral skrivati in zaradi obsodbe z zaporom leta 1548 pobegniti v katero državo? 
 
4
 
 
V Nemčiji se je vključil v luteransko skupnost, kjer je dobil službo Pastorja. Ustvaril si je družino in imel 4 otroke. Kako pa je bilo ime ženi?


 
 
5
 
 
Trubar je želel novo vero približati Slovencem in leta 1550 izdal prvo knjigo s slovensko tiskano besedo?


 
 
6
 
 
Ker je želel ljudi najprej naučiti osnov branja in pisanja ter tako postal začetnik slovenske književnosti. Zato je leta 1550 pripravil?


 
 
7
 
 
V katero slovensko mesto se je leta 1561 vrnil, kjer je uredil protestantsko cerkev? 
 
8
 
 
Ker je izdal knjigo, ki je posegala v pravice deželnega kneza, je bil Trubar izgnan. Vrnil se je v Nemčijo in do konca življenja opravljal kateri poklic?


 
 
9
 
 
Koliko knjig skupaj je Primož Trubar objavil v slovenskem jeziku? 
 
10
 
 
Trubar je umrl v Nemčiji, točneje mestu Derendingen, kjer je tudi pokopan. Kdaj pa je umrl? 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!