Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Jože Plečnik

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  Kljub temu, da je po neuspešnem prvem letniku nižje gimnazije šolanje pustil, se je nato vrnil in prejel odlike. Kako dobro ga poznate?
 
 
1
 
 
Jože Plečnik se je rodil 23. januarja leta 1872. Ali veste v katerem mestu? 
 
2
 
 
Hradčani je stara mestna četrt Prage, kjer se sedaj nahaja sedež češkega predsednika in je obnovo deloma načrtoval in vodil Jože Plečnik.


 
 
3
 
 
Kar osemdeset odstotkov Čehov je živelo v prepričanju, da je Plečnik Čeh. Ker so želeli to zmedo rešiti, so v Pragi leta 2006 postavili? 
 
4
 
 
Trideseta leta prejšnjega stoletja predstavlja obdobje velikopoteznih mestnih ureditev v Ljubljani, kar se v literaturi označuje tudi?


 
 
5
 
 
Katero njegovo delo pa danes štejemo kot najpomembnejšo? 
 
6
 
 
Svetovno slavo mu je prineslo več projektov. Kateri most oziroma več njih pa je najbolj znan?


 
 
7
 
 
Med drugim je urbanistične probleme reševal z projekti kot so arkade osrednje mestne tržnice, Čevljarski most, ureditev Tivolija in največje ljubljansko pokopališče?


 
 
8
 
 
S posebnim načinom študija, ki ga je Plečnik vpeljal v Ljubljani, je zaradi tega danes prepoznavna kot ena pomembnih arhitekturnih šol v Srednji Evropi?


 
 
9
 
 
Njegova podoba je bila na 500 tolarskem bankovcu, na kovancu za 10 centov pa je upodobljena njegova ideja za novi slovenski parlament, ki ga je imenoval?


 
 
10
 
 
Vsako leto se že nekaj desetletij podeljuje priznanje za največje dosežke pri oblikovanju slovenskega okolja. Kako imenujemo to nagrado?


 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!