Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Linux ukazi in skripte v okolju Windows

  Namestili bomo program MSYS2, ki omogoča, da v okolju Windows uporabljamo ukaze iz sistema Linux kar v običajnem DOS oknu.
 
 
1
 
 

Namen MSYS2 je zagotavljati boljšo interoperabilnost med Linux in Windows sistemi in omogoča, da v okolju Windows zaganjamo vse najbolj pogoste sistemske pripomočke, ki jih najdemo v Linux okolju.

Program dobimo na strani:
http://sourceforge.net/projects/msys2

Kliknite Download, prenesete namestitveni program.


 
 
2
 
 

Po prenosi zaženite namestitveni program.

Pri namestitvi lahko uporabite privzete nastavitve.

 
 
3
 
 
 
 
4
 
 

Sedaj lahko uporabljate ukaze, ki so drugače običajni za Linux sisteme, kot je npr. ls za izpis datotek v trenutni mapi.

Ukaz ls /c tako npr. izpiše vse datoteke v mapi C:\

 
 
 
 
 
5
 
 

Ker so določeni ukazi v okolju Windows in Linux isti, kot je npr. ukaz cd za menjavo trenutne mape, lahko preko Start gumba poiščete in zaženete tudi MSYS2 Shell.

 
 
6
 
 

S tem boste zagotovili, da bodo v vseh primerih izvedeni ukazi iz sistema Linux.

Če imate namen zaganjati skripte iz sistema Linux, potem priporočam, da jih zaženete v tem načinu.

 
 
7
 
 
 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
7.8.2015, 19:51
Nekje sem prebral, da naj bi v Windows 10 bili te ukazi na voljo brez namestitve tega programa. Poskusil sem pa ne dela. Ali bi moral kaj omogočiti?
 
 
 
 
8.8.2015, 23:35
Windows 10 imajo nekaj podobnega, vendar pa to ni isto.

Za podobno delovanje pa je najprej potrebno zagnati PowerShell. Nato pa tam recimo lahko uporabljaš ukaz ls. Vendar pa se v splošnem ukazi precej razlikujejo od tistih v Linux-u.

V PowerShell imaš tudi podobno možnost nameščanja paketov oz. programov iz ukazne vrstice in sicer s programom OneGet. Tudi v tem primeru je zadeva podobna v delovanju, vendar pa so dejanski ukazi različni.
 
 
 
 
12.8.2015, 13:06
Ali obstaja kakšna spletna stran, na kateri so ukazi za Windows napisani?
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!