Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Zdravilna zelišča

Delite vsebino na Facebooku
Delite vsebino na Twitterju
  V ljudskem zdravilstvu se zelišča pogosto uporabljajo, zato je dobro poznati domača zdravila zelišča.
 
 
1
 
 
Latinsko ime: Trifolium repens. V preteklosti se je pogosto uporabljala za človeško prehrano. Surova je sicer težko prebavljiva, zaradi česar jo je pred uživanjem potrebno kuhati do 10 minut. 
 
2
 
 
Latinsko ime: Fragaria vesca. Niso le okusen gozdni sadež, imajo tudi nekatere zdravilne lastnosti. 
 
3
 
 
Latinsko ime: Thymus. Uporablja se pri vnetjih dihal, saj topi sluz, prav tako pa tudi za razkuževanje, kopeli, polive in podobno. 
 
4
 
 
Latinsko ime: Achillea millefolium. V ljudskem zdravilstvu se uporablja največkrat za blaženje vnetij, prebavnih težav in prekomernega znojenja ter ustavljanje krvavitev. 
 
5
 
 
Latinsko ime: Hypericum perforatum. V ljudski medicini uporabljajo za zdravljenje trebušnih krčev in vnetij, opeklin ter živčnih bolezni. Klinično je dobro dokazano tudi njeno antidepresivno delovanje. 
 
6
 
 
Latinsko ime: Potentilla erecta. V ljudskem zdravilstvu so se pripravki iz korenike uporabljali za čiščenje krvi, pa tudi proti protinu, revmi in sladkorni bolezni ter za zdravljenje akutne driske. Pri vnetju mandeljnov, ustne in žrelne votline se čaj uporablja za spiranje in grgranje. 
 
7
 
 
Latinsko ime: Plantago. Zelišče uporabljamo za preprečevanje okužb pri praskah in ranicah ter služi kot nekakšna travniška prva pomoč. 
 
8
 
 
Latinsko ime: Centaurium erythraea. Čisti in izboljša kri pri slabokrvnosti, ureja obtok, tako izgine telesna in duševna utrujenost. Vpliva na delovanje jeter in žolčnika, ureja motnje v jetrih in žolču, lajša težave zaradi žolčnih kamnov ter zdravi zlatenico. 


 
Komentiraj
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!