Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi

Grafične tablice - predstavitev

  Ker te naprave marsikdo še ni srečal, sem se odločil predstaviti, kaj je to grafična tablica, zraven pa je prikazana tudi njena osnovna uporaba.
 
 
1
 
 

Grafična tablica je vhodna naprava, pri kateri z roko po ravni površini premikamo pero. Računalnik spremlja položaj peresa, kar uporabniku omogoča pisanje in vnašanje risb.

V lekciji sem uporabil grafično tablico podjetja Huion, model W58.

V paketu poleg grafične tablice dobite priloženo pero, USB kabel za povezavo tablice na računalnik, navodila za uporabo, v kolikor grafična tablica podpira tudi brezžično delovanje, pa je zraven priložen tudi USB ključek za brezžično povezovanje.

 
 
2
 
 

Da tablica deluje, je potrebno najprej namestiti gonilnike.

Prenesite gonilnike iz strani od vaše grafične tablice ter jih namestite.

Za tablico Huion, ki je uporabljena v tej lekciji, se gonilniki dobijo na strani http://huion.multimedia-r.com/podpora

 
 
3
 
 

Tablico lahko povežete z računalnikom preko priloženega USB kabla.

Veliko modelov grafičnih tablic pa podpira tudi brezžično povezavo. V tem primeru v računalnik vstavite USB modul za brezžično povezovanje.

 
 
4
 
 

V kolikor so gonilniki ustrezno namneščeni in je tablica povezana z računalnikom, boste v področju za ikone ugledali novo ikono grafične tablice.


Če kliknete ikono, se odprejo dodatne okno, kjer lahko spreminjate nastavitve grafične tablice.

 

 
 
 
 
 
5
 
 

Tako lahko določate, katere akcije sprožijo posamezni gumbi, nastavljate občutljivost pritiska, na katerem zaslonu bo delovala grafična tablice ter še razne druge nastavitve.

 
 
6
 
 

Sedaj imamo končno vse pripravljeno za uporabo.

Grafično tablico uporabljamo s pomočjo priloženega peresa, ki nadomešča miško.

Če pero premikamo dvignjeno nad površino grafične tablice, s tem premikamo miško.

Če se s peresom dotaknemo tablice, naredimo miškin klik.

Uporaba pa je najbolj smiselna v povezavi z grafičnimi programi, kot je npr. Photoshop, kjer lahko s peresom rišemo.

 
 
7
 
 

Grafična tablica in pero imata običajno tudi dodatne gumbe, ki jim lahko nastavljamo poljubne akcije in nam precej olajšajo delo.

 
 
8
 
 

Tako lahko npr. v Photoshopu s pomočjo gumba na peresu hitro spreminjamo velikost in tip čopiča.

 
 
9
 
 

Pomemben podatek je tudi, da je grafična tablica občutljiva na moč pritiska.

Tako lahko z mehkim pritiskom rišemo tanke črte, z močnim pritiskom pa debele.

Za zaključek bi povedal, da sem bil z grafično tablico Huion zelo zadovoljen. Se je pa kot vsake nove stvari treba delu s peresom malo privaditi, da potem delo steče res tekoče.

 
 
Komentiraj
 
 
 
 
 
6.4.2016, 19:25
Sam uporabljam Wacom Intuos Small in sem z njo zadovoljen. Sem tudi že slišal za omenjeno podjetje, vendar naj bi bila kvaliteta Wacom boljša. Je res tako?
 
 
 
 
7.4.2016, 8:30
Kolikšne pa so cene takih tablic?
 
 
 
 
7.4.2016, 13:57
Za format iz lekcije so cene tam od 80 EUR naprej, odvisno od modela. Manjše formate pa dobiš še ceneje.

V svetu grafičnih tablic je Wacom vsekakor prvo ime, so pa posledično tudi dražje od ostalih. Nekaj v tej ceni je vsekakor kvaliteta, verjetno pa malo plačaš tudi ime.

Sam imam zaenkrat premalo praktičnih izkušenj, da bi delal kakšno resno primerjavo med Wacom in Huion. Zaenkrat lahko edino rečem, da sem s trenutno Huion tablico kar zadovoljen.

 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!