Kliknite tukaj, da si ogledate profil, kot ga vidijo drugi
 
Domov > Forum > Zanimivosti

Kakšne tehnike uporabljate pri učenju?

 
 
10.5.2011, 19:59
Lp,

Zanima me kakšne tehnike uporabljate pri učenju in kako si popestrite učenje?


spremenjeno: NikMan (23.8.2016, 11:56)
 
 
 
10.5.2011, 20:19
Obstajajo najrazličnejše metode učenja in pomnjenja.

Že v samem začetku moraš biti na učno snov skoncentriran in si sam pri sebi reči, da si to pač želiš zapomniti. V času učenja je obvezen izklop kakšnega Facebook, chata oz. na sploh računalnika. Prav tako moraš misliti in premlevati tisto o čemer bereš in ne to, če boš jutri to znal napisati na testu ipd. Ob močni in trdni volji se bi moral vedno pokazati dober rezultat (ni pa nujno).

Pravtako je znano, da so nekateri bolj vizualni tipi, drugi slušni, tretji pa čutni. Nekateri si recimo izjemno dobro zapomnijo, če zadevo samo nekajkrat preberejo. Verjetno lahko to najbolje preveriš kar pri vicih. Druga vrsta so slušni, torej tisti, ki si veliko bolje zapomnijo slišano kot prebrano. Jaz spadam recimo v to kategorije, ker poznam vse Serpetinškove izrečene izjave, medtem ko se vicev bolj malo spomnim (jih pa neprimerno več preberem). So pa seveda še ostali tipi ljudi, vendar ne bom zdaj na dolgo in široko.

Kar se pa tiče samega branja iz knjige. Vsako besedilo najprej prebereš, pri naslednjem branju pa se že lotiš študijskega branja. Najprej prebereš, da sploh vidiš za kaj se gre in se še ne obremenjuješ, da bi si kaj zapomnil. V naslednji fazi nastopi študijsko branje, pri katerem si na poseben list izpisuješ ključne besede, po katerih se spomniš na posamezne povedi in informacije. V vsakem primeru je branje celotnega besedila večkrat koristna zadeva, če si pri njej skoncentriran.

OK, od besed k dejanjem. Sedaj pa knjigo v roke in preizkusit metodo.
 
 
 
10.5.2011, 20:46
Jaz se v bistvu ne ucim. V soli poslusam, zapiske pa preoblikujem. Cez vikend si uzamem urico ali dve za ponovitev. Za kontrloke pa se začnem učiti tri dni pred testom. Večkrat prepišem plonkce, pri vsakem naslednjem tisto kar sem si iz prejšnjega zapomnil ne prepišem. končno verzijo plonkca pa oblepim s lepilnim trakom in vzamem v šolo.
 
 
 
11.5.2011, 15:02
Hvala,zdaj moram pa res skočiti za knjigo. :D
 
 
 
11.5.2011, 15:40
realife, ti si pa res celo znanost iz tega oblikoval ^^

Jaz ... ne vem ... če me kaj zanima, je že lahko prebrati. Če pa nimam nekega interesa se prisilim prebrati, kar ne uspe vedno. Včasih se za kakšne kontrolne naloge in to sploh ne učim, kakor kaj nanese. Pri kakšni zgodovini pa lepo metodično učbenik pregledam, to pomeni, da recimo 15 minut na dan posvetim vsakemu poglavju, ki ga imamo.

Če pa lahko dam kak nasvet, ne beri celotnih poglavij, ker boš zaspal. Preberi tisto esenco vsega in si o tem ustvari neko predstavo, potem pa kar naprej.

lp


spremenil: Erco (11.5.2011 ob 15.42.22)
 
 
 
11.5.2011, 21:36
Kadar se jaz učim lepo slusalke na glava pa glasbo poslusam in se učim, ter si zapomnim 100% hitreje kot pa brez glasbe..

spremenil: totaniac (11.5.2011 ob 21.36.19)
 
 
 
11.5.2011, 22:05
20 min učenja, 5 min odmora. To je vse. Se da naučit celo snov tudi v enem dnevu
 
 
 
14.5.2011, 10:11
Edino najbolj učinkovito je: "UČI SE SPROTI IN S PONAVLJANJEM!"
Super je če se navadite, da ko berete snov, ki se jo morate naučiti, razmišljate o problemu in povezujete snov v druga področja. Ne samo brat in mislit na nekaj čist drugega, to nima nobenega smisla, pol se raje ne učite.

Ne vem za katero stopnjo izobrazbe sprašujete, vam pa lahko povem, da je v srednji šoli popolnoma dovolj da med poukom poslušate in sodelujete ter en dan pred testom ponovite (z razumevanjem) snov.
Na faksu pa boste prišli najbolje skoz, če prav tako poslušate in sodelujete ter vsak dan ali vsak vikend pogledate kaj ste delali. Ne pozabite na kakšna dodatna samostojna izobraževanja v vaši izobraževalni smeri.
(naprimer kot študent fizike se v prostem času ukvarja tudi s fizikalnimi triki in o njih razmišlja ter raziskuje fizikalno ozadje trika, naprimer kakšen arhitekt v prostem času dizajnira tudi kakšne izvenšolske primere itd... IN GA TO TUDI VESELI!)

ps.: Nikoli se nisem držal "časovnih pravil" učenja. Učiš se dokler imaš koncentracijo in zmoreš razmišljat, pa če tudi je to 3 ure ali 15 minut.

Veselo na učenje!


lp!
šunka
 
 
 
23.8.2016, 16:45
jaz pa se nikoli nisem mogel učiti ob poslušanju glasbe... tisto, kaj nisem maral in si nisem mogel zapomniti, se si poskusil predstavljati v glavi (npr.: bojevanje v strelskih jarkih v času vojne). pri predmetih, ki pa ta možnost večkrat ni ugodna (npr.: geografija), pa sem prerisoval zemljevide. tisto, kaj pa mi je bilo všeč, pa sem malo pregledal dan pred testom, odmorom pred testom ali pa včasih celo nič. pa sem vseeno imel povprečje nad 4,5.

moj brat, pa je čist drugi tip. uči se ob glasbi in samo po 22:00. enkrat si prebere, pa ve vsako piko in vejico. ne dela si izpiskov in plonkcev (več). pa je bil skoraj vedno najboljši v srednji šoli in je med najboljšimi na faksu.

P.S.
včasih je tako glasen z glasbo, da me celo noč drži gor... aja, spi pa podnevi.


spremenjeno: americano9 (23.8.2016, 16:46)
 
 
Prijava in registracija
 
 
 
Zmaga.com ponuja brezplačno in razumljivo učenje računalniških programov, vas na enkraten način spozna z različnimi svetovnimi jeziki, s podrobno obrazloženimi recepti prikaže čare kulinarike in vam prežene strahove pred domačimi opravili.
 
 
Poleg tega lahko prebirate poučne članke, ki so namenjene širjenju naše splošne razgledanosti ter preverite svoje znanje z priljubljenim in enostavnim sistemom za preverjanje znanja. Če med vsebinami, ki se dodajajo vsak dan, ne najdete želenega znanja, je za vaša vprašanja na voljo dobro obiskan forum, kjer lahko tudi aktivno sodelujete. V primeru, da bi radi svoje praktično znanje delili z ostalimi, pa to lahko storite preko preprostega vmesnika za dodajanje vsebin. Zmagajte z znanjem z Zmaga.com!